Jaké existují druhy yerby maté?

01.01. 2013 • Yerba Maté 1169x

Tradiční indiánským nápojem je bezesporu čaj yerba maté, dnes jsou jeho domovinou státy Jižní Ameriky – Paraguay, Uruguay a Argentina. Každá země má specifický druh přípravy a v každé je pití tohoto čaje nepopsatelný zážitek. Pro Jihoameričany je čaj yerba maté jistou srdcovou záležitostí a jsou na to patřičně hrdí.

Čaji yerba mate je mnoho druhů a také mnoho označení. Dělí se podle způsobu mletí, také podle země, odkud pochází a také podle toho, jakým způsobem se suší. Navíc v každé ze svých domovin má tento čaj svůj tradiční způsob přípravy i pití čaje.

Traditional a especial maté

První dělení čaje je podle sušení lístků a to na traditional a especial. První ze jmenovaných – traditional, tedy tradiční sušení lístků je takové to běžné, jak si nejspíše všichni představujeme. Zralé čajové lístky se posbírají, suší a následně jsou připraveny ke spotřebě (následuje mletí a poté již příprava, pití).

Za to espacial je skutečně speciální způsob sušení. Sklizené čajové lístky se prvně suší a následně zrají v sudech nebo koších a to i několik let. Chuť takového čaje je velice intenzivní, pro některé až hořká, ale zas na druhou stranu s příjemným jemným nádechem i vůní. Tento čaj si nelze jen tak s jiným splést.

Nutno také vědět, že yerba mate je tradiční indiánský nápoj, takže všechny, doposud žijící kmeny, nebo potomci původních obyvatel Ameriky, pijí čaj yerba mate jako symbol uctívání své kultury i historie pro poctu své země a svých dávných předků. Není to jen o pití čaje, ale o národním bohatství.

Dalším dělení čaje yerba mate je podle techniky mletí. Na pravých yerba mate čajích musí být označení buďto suave, elabora nebo despalada.

Suave maté

Suave přitom značí nejhrubší mletí, které však dodává výslednému nápoji velice jemnou, tu nejjemnější chuť ze všech druhů čaje yerba mate. Je to nejen tím, že lístky nejsou zcela pomlety a tak se při louhování nedostává veškerý obsah z lístků do nápoje, ale také proto, že tento typ mletí v konečném čaji v sobě obsahuje i stonky rostliny, která právě dodává příjemné zjemnění nápoje.

Elabora maté

Elabora je klasické středně hrubé mletí, jehož výsledkem je hodnotný čaj yerba mate s příjemnou chutí i vůní. Takový střed, který neurazí, ale mnohé ani nijak nenadchne. Je spíše určen pro nenáročného pijana čaje.

Despalada maté

To nejjemnější mletí je označováno na čaji jako despalada a takový nápoj má velice výraznou chuť i intenzivní aroma a radost udělá všem těm, kteří si rádi vychutnají šálek výtečného čaje spolu s nevšední chutí.

No a posledním velice známým způsobem dělaní čaje yerba mate je podle regionu, kde se připravuje.

Guampa maté

Ve státě Paraguay, kde je spíše letní počasí, se pije yerba mate v ledové podobě s přidanou limetkou nebo citronem a podává se ve spaciální nádobě, zvané guampa, což představuje býčí roh – dříve se pil skutečně z býčích rohů, dneska si obyvatelé vystačí pouze s vyrobenou nádobou, který býčí roh silně připomíná.

V Argentině vám čaj tradičně podají do kalabas anebo bombill, což jsou kulovité nádoby, připomínající malé vydlabané dýně.

Naproti tomu v Uruguayi si potrpí na dlouhé louhování čaje a pití z velkých nádob. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Yerba Maté'
Tipy na jiné články