Jak se vyrábí čaj matcha

18.10. 2013 • Práškový čaj Matcha 1427x

Vzácný prášek, který se k nám dováží z Japonska, kde se tradičně připravuje jako hotový skvost, a jistá známka prestiže. Jeho zpracování od samotného zasetí je opravdu titěrná práce, kterou musí člověk provádět se skutečným citem. Je to jako práce, která musí být vaším koníčkem, aby výsledný produkt měl opravdu neskutečnou cenu. A také že má – čaj matcha patří mezi nejdražší zelené čaje vůbec.

Možná se zdá, že za osm set let výroby matchy v Japonsku, se technologie a postupy změní a především zmodernizují. Jenže při takové úvaze bychom byli na omylu. Japonci připravují matchu takovým způsobem, jako kdysi, před mnohými staletími silní samurajové. I právě díky tomu má matcha takovou tu správnou chuť kouzelného Japonska a lidé, ač je drahá, ji vyhledávají.

K mletí se používají pořád, jako tenkrát žulové kameny, jež dodají výslednému produktu tu správnou jemnost. Důležitá je při mletí i rychlost. Aby se ze sušených a zpracovaných lístků dostal ke spotřebitelům jemný, zelený prášek, je nutná velice pomalá rychlost mletí. Tak pomalá, že za hodinu nepřetržitého mletí, se zpracuje třicet až čtyřicet gramů matchy. To je až nepředstavitelné.

Specifickou chuť výsledného nápoje matcha mu dodává také zvláštní technika při pěstování a to zastiňování před slunečními paprsky. Tím, že se čajovník zastíní plachtou, nedochází nadále k fotosyntéze a tak veškerý chlorofyl, ukrytý v lístkách i nadále v nich zůstává, ba co víc – i mnoho dalších složek a ty spolu vytváří nezaměnitelnou chuť.

Důležité je nejen pěstování, zastiňování, ale také samotné zpracování sklizených lístků. Než dojde ke slavné fázi mletí, musí se čajové lístky na tento proces řádně připravit.

Krátce po tom, co se lístky posbírají, dochází k jejich spaření. Je to taková sauna pro čajové lístky, která přichází asi dvanáct až dvacet hodit po sklizni, a kdy při vysoké teplotě páry lístky napaří po velice krátkou dobu. Celý proces trvá patnáct až dvacet vteřin. Skutečně krátká doba. Díky tomu se v lístcích udrží důležité složky, zdraví prospěšné látky.

Vůbec celý tento proces dělá hlavní rozdíl mezi matchou a jinými zelenými, ač kvalitními čaji. Po fází napaření, přichází doba pro vysoušení. Spařené čajové lístky se umístí do jakési velké roury, kde se suší při vysoké teplotě sto osmdesáti stupňů celsia a což je příčinou ztráty velkého množství hmotnosti. Prakticky zde lístky přichází o vodu, což dělá celých osmdesát procent celkové váhy lístku.

Možná pro někoho zajímavost, ale po tomto procesu jsou lístky ploché a rovné, nikoliv překroucené a různě srolované, jak se u většiny a jiných čajů stává. Lístky totiž musí být rovné a ploché a připraveny tak na další fázi zpracování.

V ní se odstraňují žilky a stonky z lístku. Všechny vysušené čajové lístky se vloží do speciálního stroje, jenž silně připomíná velký buben a zde jsou stonky odstraněny. Výsledným produktem je tencha, což je hmota, ze které se následně zpracovává matcha. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Práškový čaj Matcha'
Tipy na jiné články