O historii čaje matcha

28.01. 2014 • Práškový čaj Matcha 1192x

V našich končinách jde o poměrně nový čaj. Sice už tu nějakou dobu pobývá, ale teprve nedávno se tak nějak dostal do podvědomí i české společnosti. Jenže nápoj matcha není žádnou novinkou na dálném východě, v zemích jako je Čína a Japonsko. Zde má tradici výroby i pití nejen po několik století, ale v samotné Číně po několik tisíciletí.

Jde vůbec o nejstarší čaj na světě. Alespoň tak hovoří historikové, protože sami nedokážou určit přesnou dobu, kdy matcha byla objevena a poprvé zpracována. Nejstarší prameny hovoří o době asi tři tisíce let před naším letopočtem, kdy již ale je popsáno běžné popíjení i zpracování matchy. V knihách a kronikách je matcha známá jako prostředek k léčbě otoků, horeček, ale také jiných běžných nemocí.

V dřívějších dobách šlo vlastně zcela o léčbu a matcha se také tak pila – jako léčebný prostředek proti řadě nemocí a měla skutečný účinek.

V Japonsku jde o jakousi pozůstalost samurajů, kteří pití matchy povznesli a zavedli jako klasický japonský čajový rituál. Proto je v souvislosti samurajů matcha velice uctívána.

I když tento až magický, sytě zelený prášek pochází z Japonska a obecně je tak také znám, má původ v Číně. V zemi svého původu se sice začalo s pěstováním a zpracováním, ale k úplné dokonalosti, jak známě matchu dnes, ji právě dovedli až Japonci. Není proto důvod, aby si Číňané přisuzovali matchu jako svůj národní poklad. Navíc Čína produkuje plno výtečných a vzácných čajů, takže by to pro ně nebylo snad ani podstatné.

Jak tedy ale Číňané na zelený prášek přišli? To sice není až tak známo, ale největší rozkvět, respektive do podvědomí obyvatel staré Číny, se čaj matcha dostal někdy v roce dva tisíce pět set před naším letopočtem, kdy se začal po velké Číně šířit. V sedmém století již byl nápoj matcha tak tradiční a běžný, a pil se zejména v buddhistických chrámech jako vzpruha pro tělo, ale i mysl. Tenkrát se zpracovával trochu jinak, než jaké je běžná úprava dnes v Japonsku, ale důležité zůstalo zachováno – čajové lístky se mlely na jemný prášek. Buddhističtí mnichové takto zpracovávali snad všechny možné byliny. Jednak věděli, že takto se mnohem lépe dostanou účinné, léčivé látky do těla, a také to mělo význam uchování stále čerstvosti.

Za počátky japonské matchy je nutno vzdát holt Japonci jménem Eisie, který byl zenový mistr a nějakou dobu strávil v Číně. Když se vracel, nejel sám, ale vezl s sebou také semínka čajovníku, aby je po Japonsku vysadil. Hovoří se tak o legendární čajové cestě, kdy zmíněný Japonec putoval přes Japonsko a všude, kde se zastavil, nechal vysázet čajovníky. Stalo se tak ve dvanáctém století a zavedl tak čajovou tradici v této ostrovní zemi.

Nutno také vědět, že v té době byl čaj brán jako léčebný prostředek. To se změnilo až v šestnáctém století. Čaj se dostal na japonský císařský dvůr, a po nějaké době i k běžným lidem. V tu dobu se začal čaj popíjet jako čajový obřad. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Práškový čaj Matcha'
Tipy na jiné články