Jak správně skladovat lapacho

23.09. 2013 • Lapacho 1319x

Zázračné lapacho, které pije mnoho lidí po celém světě, ale nejvíce je samozřejmě pití lapacha rozšířeno v zemi svého původu – Brazílii a severní Argentině. Už vím, jak na přípravu a známe i řadu skvělých vlastností, které s sebou lapacho nese. Jenže jak správně uskladnit sušenou směs na přípravu zdraví prospěšného čaje?

Někdo by mohl namítat, že o noc nejde, že sušená směs stejně dlouho vydrží, ať je, v čem je, takže proč s tím dělat vědu? A zde je kámen úrazu. Je nutno s tím dělat vědu, protože ne vše je k uskladnění lapacha vhodné. Říkáte si, že o co jde, přece kvůli chuti tento čaj nepijete? Ani, chuť i aroma se špatným skladováním vytrácí, ale pokud uděláte jisté chyby, můžete tím uškodit i samotnému složení lapacha.

Nutno pamatovat na to, že sice lapacho se získává škrábáním vnitřní kůry stromu, ale jde o směs, která je podobná jako jiné, bylinné směsi. Proto je s ní nutné zacházet právě jako s touto hmotou.

Kam tedy se vzácným lapachem? Které nám dodává mnoho potřebných antioxidantů a zbavuje naše tělo mnohých škodlivých látek a tím také nemocí i jejich počátků? Na uskladnění se hodí skleněné nebo nerezové dózy na čaj. U skla je mnohem lepší a praktičtější, pakliže je tmavé, ale co je vůbec nejlepší, je porcelán. Ten sice ne každý má doma, a nejde zrovna o levnou záležitost, ale pokud už máme tu možnost, tak mnohem lepší, než by se starým a nepoužitým čajovým servisem trčel na půdě v krabici, raději dózičku využijeme na tento dokonalý přírodní zázrak.

V žádném případě nepoužívat na uskladnění plast. Ani za nic. To platí i v případě přípravy nápoje lapacha. Za nic na světě se nesmí při přípravě použít nic z plastu a ani čaj se nesmí plastovou lžičkou míchat. To je nutná informace, kterou je nutné si pamatovat a zafixovat v paměti.

A neméně důležitá informace pak je, že se stejně tak, ať při přípravě, nebo při pití nesmí použít nic z hliníku. Ani sítko, či lžička, prostě nic. Pokud si nejste jistí, jakého složení vaše nádobí je, pak doporučujeme použít takové, u kterého si složení nemusíte zjišťovat a kde je to jasné – keramika, nebo porcelán. Úplně nejlepší řešení. A namísto plastového sítka, nebo kovového používejte vždy hedvábný hadřík. Stejně je účinnější pře přecezení, než běžné sítka a navíc pro výsledný nápoj zcela neškodný.

Naopak povoleny jsou takové předměty, které zakázané látky logicky neobsahují – takže keramika, ta je vůbec naprosto skvělá. Potom i nerez, nebo litina, výborné je už zmíněné sklo a co je zcela nejlepší, jak pro uchování, tak při přípravě, je porcelán.

Při použité plastu se řada skvělých látek zničí a chuť i takové to typické aroma pohltí plast. Co mnoho lidí také podceňuje je uchování čaje lapacha. Nápoje totiž můžete uvařit celý kotel, jak se říká, a pít i později, třeba ve studené formě. Mnohým to chutná a pochvalují si jej třeba sportovci při výkonu. A zde se dělá velká chyba právě při transportu a přelévání. Většinou se totiž používají oblíbené PET lahve, což ohromná chyba. Tím božský čaj ztrácí tolik důležitých živin a látek, a to je kvůli tak hloupé chybě. Nikdy nápoj nepřelévat do plastových lahví a použít raději nerezové termosky.

Na uchování sušeného lapacha se dobře hodí i dóza ze skla, ale tmavého, ve kterém si lapacho ponechá svoji barvu, chuť i aroma a samozřejmě i všechny ty látky. Jen tak tam neproniknou  sluneční paprsky, které by mnoho zničilo.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Lapacho'
Tipy na jiné články