Jak skladovat yerba mate

12.12. 2013 • Yerba Maté 1330x

Čaj yerba mate pochází z Jižní Ameriky, konkrétně oblasti dnešní Paraguaye, Uruguaye a Argentiny. Dnes je jeho pití všude po světě hojně rozšířeno a mnoho známých osobností tento nápoj také produkuje nejen kvůli zdraví prospěšným látkám, ale také jako příjem energie, pozitivního myšlení a hlavně – redukce tělesné váhy.

A protože jeho příprava, konkrétně sušení je poměrně složitý proces, aby čaj byl skutečně ten pravý a nejlepší, je velká škoda tuto naprosto famózní nápojovou delikatesu špatným skladováním zničit. Sušené lístky Cesmíny paraguayské potřebují nejen řádně uzrát, vysušit, aby nápoj z nich byl takový, jaký být má, ale také dobře skladovat, aby správně nasušené lístky také těmi kvalitními i zůstaly.

Není nutno se obávat nějakých speciálních technik a potřeb. Postačí pouze přemýšlet a dodržovat jistá pravidla, stejně jako když uchováváte maso, pečivo nebo mléčné výrobky. Ty také potřebují určité dodržení pravidel při skladování, aby byly poživačné a námi chtěné.

Navíc pro uchování čaje je nutno počítat s tím, že nejen je skladován samotný nápoj, nebo jeho část, ale zejména chuť a vůně čaje. Proto se musíme držet jistých kroků, pokud si i nadále, po nějaké době chceme vychutnávat tu pravou chuť indiánského kmene Jižní Ameriky.

V první řadě je nutno dbát na zamezení vlhkosti. Zapomeňte, že sáček s čajem budete mít na poličce nad rychlo-varnou konvicí, anebo nad plotnou. To platí i o situaci, pakliže máte v kuchyni věčně přetopeno, hodně vaříte a málo větráte. Při takovém klimatu, je vhodné nechat čaj někde ve spíži.

Tím totiž splníte i druhou důležitou potřebu čaje yerba mate a to nevystavovat ho světlu a přímému slunečnímu záření. Není vhodné, pokud jen na krabičku, nebo sáček s čajem praží v létě několik dní v kuse slunce. Obal zahřeje dost na to, aby uvnitř probíhaly chemické reakce, které mírně chuť čaje změní.

Také pamatujte na to, že otevřený, špatně zadělaný čaj yerba maté (a nejen ten) snadno nasává pachy z okolí a jakoby výměnným obchodem zas tyté propůjčuje ven. Proto chuť i vůně nejsou to, co bývaly a mnoho se ztrácí i z příznivých účinků na lidský organismus.

Yerba mate nejlépe uchováte v suchu a temnu, bez nějakých výrazně nízkých, nebo i vysokých teplot. Nejlepší místo je spíž a v ní na polici čajová dóz, s dobře uzavíratelným víkem tak, aby nic nešlo ven a nic nešlo dovnitř.

Rozhodně však nemějte výčitky svědomí, při cestě do zaměstnání, zda jste čaj dobře zabalili, anebo jestli jste ho náhodou nenechali na kuchyňském stole, kam celé dopoledne zvesela svítí slunce. Kvůli tomu se nemusíte vracet. Sice to není na pochvalu, a příště si dejte pozor, ale jedno takové malé přešlápnutí na chuti i vůni čaje nic nezmění. Prostě si jen příště ihned po přípravě čaj zabalte a dobře uschovejte.

Jsou i tací vynálezci, kteří jsou schopni strčit do mrazáku i čaje. Tak na takové praktiky ihned zapomeňte. Yerba mate nesnáší prudké výkyvy teplot, takže ihned ztratí mnoho nejen na svoji chuti, ale i vůni a o to nám především jde – kvalitní, dobrý a lahodný šálek čaje.

Pro uchování je zkrátka nejlepší čajová dóza a ve specializovaných prodejnách čaje jistě budou mít, nebo vám pomohou sehnat dózu přímo na yerba mate. Ta má pohodlné dávkování, které zajistí uvnitř stále čerstvý čaj a poté velice lahodnou chuť nápoje.

Pokud máte větší balení čaje, nebo spíše více balení, rozbalte jen část a zbytek nechte v původním obalu, řádně zabalené. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Yerba Maté'
Tipy na jiné články