Jak skladovat čaj a čeho se vyvarovat

14.06. 2013 • O čajích 1301x

I taková poměrně jednoduchá záležitost, jako je skladování čaje má svá určitá pravidla a postupy, která je nutno dodržovat, chceme-li mít neustále stejnou chuť i vůni právě připraveného čaje. Je nutné se tedy naučit dobře čaj jak připravovat a vychutnávat, ale také řádně skladovat.

A úplně stejně jako u jiných potravin, i zde platí, že i přes značné rozdíly v množství druhů čaje, existují společná pravidla, jek čaj dobře uchovat. Stejně jako nenecháváme uzeniny při běžné pokojové teplotě, nebo brambory při mrazu a příliš nízkých teplotách, tak i u čaje musí dodržovat jisté postupy. A je jedno, zda jde o cejlonský čaj, nebo pravý černý anglický, či čaj zelený.

Pro lepší zapamatování pravidel skladování čaje, je dobré mít na paměti celkem pět základních bodů, na které je nutno brát zřetel.

Světlo

V prvé řadě je nutno mít jakékoli čaje v místech, kde běžně nesvítí slunce. Ideální je mít uloženy čajové dózy i boxy a jiné krabičky ve skříňce, šuplíku, nebo nejlépe ve spíži. Což je zas z praktického hlediska nevhodné. Proto bohatě postačí běžná kuchyňská skříňka, kde se světlo jen tak nedostane. Specifické druhy čajů dokonce musí být uzavřeny v tmavých boxech, aby tam nepronikalo žádné světlo a ani vzduch.

Teplo

Se světlem se částečně pojí i teplo. Jenže tady je myšleno i to, aby se čaje neumisťovaly do míst, kde často teplo působí, jako nad sporák, kolem trouby apod. opět i zde je nejlepším místem spíše temná, studenější spíž, což je zase z hlediska praktičnosti dost nevýhodné. Postačí je odklidit od míst kolem plotny apod.

Vlhkost

Velkým zabijákem kvalitní chuti čajů je také vlhkost. Ta nejenže zcela zničí původní aroma, ale dokonce připraví půdu pro vznik plísně, čímž zcela čaj zničí. Čaje proto umisťujte tam, kde je i jistý proud vzduchu. Nemusí jít o průvan, ale pakliže je místo příliš uzavřené, nevětrané a postačí mírně zvýšená pokojová teplota, vlhkost a následná plíseň je na světě.

Vzduch

A jak už bylo několikrát zmíněno, je potřeba, aby sice čaje nebyly ve zcela uzavřené a nevětrané skříňce, ale také aby čaj nezvětral. Pro specifické druhy čajů jsou na trhu také k dostání speciální boxy a dózy, případně postačí mít čaj v původním balení, které dostatečně uzavřeme. Otevřené balení, které nedostatečně zabalíme, ztratí brzy své aroma, což je u čajů veliká ztráta a jde poté prakticky zcela o jiný čaj.

Pach

Pokud budeme mít čaje umístěny hned vedle uzenin, nebo jiných, velice aromatických potravin, pachy se promísí a i ten nejkvalitnější a nejlepší čaj získá zcela jinou chuť.

Mrazák ne

Jsou lidé, kteří dokonce i takové věci, jako jsou čaje, umisťují do mrazáku. Rozhodně to není dobré řešení. Zmrazením se pohlcuje jisté aroma a také původní výtečná chuť. Pouze do lednice můžete dát čaje k tomu určené. Například speciální japonské zelené čaje jsou k tomuto určeny a v lednici si uchovají své aroma i chuť.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články