O polozeleném čaji Oolong

02.02. 2014 • O čajích 1245x

Kdo se alespoň trochu orientuje v čajích, jistě už slyšel o názvu „Oolong“. Jenže co to přesně je, jen tak někdo neví. Jde o jakýsi druh polozeleného čaje, což značí stupeň oxidace při zpracování čajových lístků. Je to něco mezi zeleným a černým čajem a nálev takového čaje je zelený, až hnědý.

Lístky čaje s označení Oolong, jsou tmavozelené až hnědé a pevně svinuné.

Nejznámějšími a také nejprodávanějšími čaji z této skupiny jsou: Tie Guan Yin, Shuk hsien a hodně mají lidé rádi Formosa Cui Yu a Formosa Dung Ti Ooling Special.

Oolong čaj lze připravit klasicky, tak jak jsme zvyklí čaj připravovat, tedy zalití lístků horkou, ale ne vařící vodou, necháme vyluhovat a můžeme popíjet.

Jenže také lze vytvořit skutečně speciální atmosféru, pomocí unikátního čajového obřadu, který se nazývá Kung-fu cha.

K takovému, až magicky znějícímu obřadu budeme potřebovat keramickou konvici, uvnitř však nesmí být glazovaná, to je pak velká chyba a chuť čaje není ta táž, jaký by měla správně být.

Dále budeme potřebovat i menší misky, které se nazývají čichátka. K tomu všemu ještě konvici na ohřev vody, slévací džbán, což bude vysvětleno později, dále pak sítko a naběračku.

A to vše budeme podávat na bambusovém podnosu s roštem, abychom měli tu nejtypičtější „oolongovou“ atmosféru, při podávání čaje a obřad Kung-fu cha byl přesně takový, jaký běžně bývá.

Nejprve se v konvici ohřeje voda. Ta se následně vlije na chvíli do konvičky, to, aby se prohřála samotná konvička zevnitř, a následně se celý obsah vody vlije do džbánu, kterým se konvička polévá zvenčí. To proto, aby byla teplá jak uvnitř, tak zvenčí a teplo se tak lépe udržovalo. Čaj má poté mnohem lepší chuť, když se připraví v teplé konvici.

Následuje vložení čaje přímo do konvičky. Protože lístky jsou suché – sušené a uvnitř je dostatečná vlhkost a pára, právě díky horké vodě, necháme tuto vlhkost, aby se do lístků čaj dobře vsákla.

Mezitím si připravíme čajové misky, tedy čichátka. Ty taktéž zahřejeme obdobným způsobem, jako konvičku, takže poléváme misky jednu po druhé. Následuje dolití vody do konvice, nechá se chvíli vyluhovat a může se podávat.

I vlastní popíjení je takový zvláštní rituál. Nejlépe je popíjet čaj v přítmí, při hořících svíčkách a za zvuků relaxační hudby. To je pravá čajová atmosféra, která náramně uvolní.

Existuje vůbec celá řada různých čajových rituálů, které se uplatňují při pití čaje ve společnosti blízkých přátel, a to vše se dohromady nazývá čajová kultura.

Popíjené různých čajů se uplatňuje nejen jako uklidňující prostředek, ale také při léčbě řady onemocnění, ať akutní, nebo chronické formy, vážné, i méně vážné, ale také jako prevence. Většina čajů také podporují proces hubnutí a to hned z několika důvodů. Uplatnění čaj nalézá i v kosmetice a především při relaxačních metodách uvolnění celého těla.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články