Tatranský čaj – všechny druhy 42%, 52%, 62%, 72%

tatratea - tatranské čaje

Značka Tatratea, původně známá jako Tatranský čaj, pochází z klína Vysokých Tater, kde bylo a je dobrým zvykem návštěvníky v mrazivých dnech vítat horkým bylinkovým čajem zalitým koncentrovaným alkoholem. Tento čaj vytvořil základ pro značku Tatranský čaj, kterou založil začátkem roku 2003 Ján Semaňák. Koncem roku 2003 byl po roce vývoje uveden na trh první likér.  Ne sladký, tak běžný v dnešním světě ochucené vodky, ale silný, s chutí vařeného černého čaju, kořeněný bylinkami a smíchaný s alkoholem.

A protože prodejní čísla byla slibná, Ján Semaňák zahájil další rok velkovýrobu. Tatranský čaj se stal řadou v šestich příchutích a je nyní považován za slovenský národní nápoj. Každá řada je navržena pro jiné publikum a má svůj vlastní říz na báze standardního receptu – o kterém společnost tvrdí, že obsahuje 200 různých ingrediencí. Čísla na láhvi vám řeknou, jak hluboko jdete: od 22 % alkoholu až po neuvěřitelných 72 %. Celý sortiment likérů je distribuován ve více než desítce zemí… a my vám je dnes všechny představíme.

Tatranský čaj 52 %

Tatranský čaj 52 – akce výhodné ceny právě probíhá – je vlajkovou lodí značky od samotných začátků a proto začínáme právě jím. Je stále nejprodukovanější a těší se z více než půl milionu prodaných lahví ročně. Je to unikátní čajový likér, který využívá směs vysoce kvalitního černého čaje Assam a alkoholu. Pomocí směsi přírodních extraktů z vysokohorských bylin spolu s ovocnými extrakty a destiláty, cukrem a pramenitou tatranskou vodou vytvářejí tento výjimečný likér. Zatímco přesný recept je tajný, používá se skořice, hřebíček, meduňka, hořec a třezalka tečkovaná.

Základní verze Tatratea nabízí vůni čerstvě uvařeného čaje a malin: Ovocný charakter je výrazný a na patře velmi trvácný. Sladký, ale ne příliš přesycený, má daleko k dnešním vodkám s příchutí čaje, s tóny skořice, zázvoru a lékořice. Chuť je sladká a téměř ovocná, s medem a opravdu lahodnou čajovou dochutí. Je tam i bylinková nota, ale není to nic přehnané. I když má na likér relativně vysoký obsah alkoholu (52 %), v ústech je výjimečně jemný. Nápoj zraje v dubových sudech po dobu 8 týdnů, poté se přefiltruje a pak ještě 60 dní odpočívá, než se stáčí do lahví. Je to hřejivý, intenzivní, komplexní digestiv, který bychom zařadili někam do světa amari. Vzhled: bohatá a teplá jantarová s mahagonovým odstínem.

Tip na sevírování:

Je to opravdu lahodný nápoj a obecně si ho užíváte s přáteli při dobrém rozhovoru. Dá se pít čistý při pokojové teplotě nebo s kostkou či dvěma ledu. Nebo si připravte koktejl z dvou slovenských favoritů. Tatratea a Kofoly. Uvařte 20 ml horkého slazeného černého čaje (1 díl medu, 1 díl cukru, 1 díl vody). Po uvaření nechte vychladnout. Do velké sklenice nalijte čaj a přidejte šťávu z půlky citronu, 40 ml Tatratea Original a sklenici doplňte Kofolou (nebo jakoukoliv colou po ruce). Podávejte s marshmallow nebo plátkem perníku.

tatratea 52

 

Tatranský čaj 42%

Ovocný „twist“ původního Tatranského čaje, přidává tóny bílého čaje a lahodné broskvové aroma. Zatímco je to velmi čisté a docela poutavé pro nos, broskve je trochu přesycená na jazyku a je to pravděpodobně nejsladší likér z řady Tatratea.Vůně tohoto likéru je však opravdu vznešená. Chuť pokračuje s ovocnými tóny, ale přidává také náznaky medu a květů. Závěr se stáčí víc do hořkosti, než byste čekali. Vzhled: světlá, zlatá barva.

Tip na servírování:

Likér je opravdu příjemný, když se pije samotný s ledem, ale také funguje dobře jako delší nápoj v mixu. Vyzkoušejte se zázvorovým pivem a mandarinkovou šťávou jako opravdu osvěžující letní drink. Do vysoké sklenice přidejte několik kostek ledu a zalijte 40 ml likéru. Jemně přelijte 50 ml zázvorového piva a 100 ml mandarinkové šťávy (nebo čerstvé pomerančové šťávy). Jemně promíchejte a ozdobte několika měsíčky mandarinky.

tatratea 42

 

Tatranský čaj 62%

Tatratea svou odrůdou likéru Forest Fruit Tea obohatil původní chutě o výtažky z lahodně přepychového lesního ovoce – borůvek, ostružin a lesních jahod. Jsou přídavkem ke standardnímu receptu, plus samozřejmě dalších 10% alkoholu. Likér má plnou chuť bobulového ovoce, která je dokonale doplněna dlouhotrvajícím závěrem černého čaje. Ale to není vše… Sladké květy a levandule se spojují s vůní malin a listů ostružin, které se dokonale prolínají a vytvářejí sladký bonbónový závěr. Borůvka, stejně jako citrusy u verze Citrus, úspěšně vyvažuje chutě čaje. Nehádali byste ho však na 62% alkoholu. Je mnohem mírnější než 52% likér. Ačkoli tato verze postrádá některé nuance jiných verzí Tatratea, je stále docela přitažlivá. Vzhled: teplý jantarový odstín s temně červenou září.

Tip na servírování:

Je příjemný, když se pije pomalu sám o sobě na ledu. Dobře však funguje i jako delší nápoj ve směsi. Vyzkoušejte 50 ml likéru se 100 ml limonády Fentimans Victorian Lemon, hodně ledu a ozdobte čerstvým bobulovým ovocem.

tatratea 62

 

Tatranský čaj 72%

Vrchol řady – pokud jde o alkohol – má stejné složení jako 52%, ale obsahuje více alkoholu. Mnohem více.  Tatratea se svojí variací Outlaw skutečně vytvořila nápoj, který udrží chlad na uzdě, s neuvěřitelnými 72 % abv. Přebírá původní recepturu a obohacuje se o výtažky z mochyně. Používá také méně cukru než ostatní v řadě a je v rodině Tatratea jednoznačně nejsilnější (určitě doporučujeme pít s mírou). Vzhledem k tomu, že se jedná o overproof verzi originálního Tatranského čaje, je zde koncentrované silné aroma černých čajů a horských rostlin – ovocné a bobulovité příchutě dlouho přetrvávají v ústech. Spousta kakaa vepředu, pak kouř v závěru, konečný efekt je něco jako spálené kakaové boby. Čaj se uprostřed trochu ztrácí, ale je docela zábavné ho hledat… pokud nejste příliš zaneprázdněni chovat se jako „psanec“ . Vzhled: bohatá a teplá jantarová s mahagonovým odstínem.

Tip na servírování:

Dá se vychutnat mnoha způsoby, ale pijte s mírou! Přidejte ho do teplého květinového čaje (ne příliš horkého) se lžící medu.

tatratea 72

 

Tatranský čaj 32%

Navrženo, podle Tatratea, pro „maminky a starší dav“, s ohledem na jeho „nepatrný“ obsah alkoholu. Citrusová příchuť je zde doplňkem a funguje skvěle. Dává likéru neurčitý pomerančový charakter, protože není zřetelným jediným ovocem způsobem jakým je verze 42% White zaměřena na broskve. Je to jeden z nejvyváženější tatranských čajů, pravděpodobně tomu hodně pomáhá nižší hladina alkoholu. Vzhled: jasná, intenzivní a zářící jantarová.

Tip na servírování:

Lahodný, když se pije pomalu sám o sobě na ledu. Nebo vyzkoušejte 50 ml likéru se 100 ml mátové limonády, hodně ledu a ozdobte plátkem citronu.

 

Tatranský čaj 22%

Tatratea svým likérem Coconut Tea obohatila nápoj o lahodné výtažky z tropického kokosu. Dávají mu skutečně definovanou kokosovou sladkost a aroma. Kromě toho přidali také výtažky z bílého čaje, který se získává z mladých čajových lístků, které svou jemností ještě zvýrazňují chuť. Tento lahodný, téměř tropický likér nabízí sladké tóny praženého kokosu a tekoucího medu. Má čajovou příchuť kokosového mléka s karamelizovaným hnědým cukrem. Vůně je po pláství a květech. Opravdu zajímavé. Vzhled: světlá, zlatá barva.

Tip na servírování:

Lahodné, popíjené samotné na ledu, ale dá se vychutnat i jako tropický nápoj. Vezměte velkou sklenici naplněnou ledem a přidejte 50 ml likéru. Doplňte 200 ml sody Three-Cents Ananas a ozdobte maraschino třešní.

 

Zdroje informací:

Reagovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *