Rubrika: O čajích

Pu-erh, oxidovaný čaj plné chuti

Čínský čaj, který má svoji specifickou chuť, vůni i aroma. To je pravý pu-erh, nápoj, který je znám svým zvláštním zpracováním a také skvělým účinkům při v boji s nadváhou. Pu-erh pochází z čínské provincie Yunnan a jde o černý čaj, který má dlouholetou historii. Chuť čaji dodává klima oblasti, kde se pěstuje. Jednak je to vysoká nadmořská

Jak skladovat čaj a čeho se vyvarovat

I taková poměrně jednoduchá záležitost, jako je skladování čaje má svá určitá pravidla a postupy, která je nutno dodržovat, chceme-li mít neustále stejnou chuť i vůni právě připraveného čaje. Je nutné se tedy naučit dobře čaj jak připravovat a vychutnávat, ale také řádně skladovat. A úplně stejně jako u jiných potravin, i zde platí, že

Jak poznat kvalitní čaj

I když je u nás pití čaje dost běžné, přece jen málokdo dobře ví, jak si správně kvalitní a vskutku dobrý čaj nejen vybrat, ale i připravit. Jsme zvyklí na porcované sáčkové čaje, které jednoduše zalijeme vařící vodou a po chvíli sáček vytahujeme a čaj popíjíme. Na to samozřejmě není nic nějak extra špatného, ale

Je dobrý porcovaný čaj z pytlíku?

V podvědomí většiny lidí tak nějak panuje, že porcovaný čaj ze sáčku není dobrým a kvalitním čajem a jedinou správnou cestou k opravdu brilantnímu čaji, je ten sypaný. Což až zas tak není pravda. Mohou mít čaje kvalitní a výtečné i ze sáčků, a stejně tak mohou být na druhou stranu nedobré čaje sypané. Nejvíce však záleží

Co je kvetoucí čaj

Jestliže si chcete vychutnat nejen kvalitní čaj, ale pokochat se i pohledem na krásu přírodního úkazu, je pro vás jako stvořený kvetoucí čaj. Asi nikoho nepřekvapí, že kvetoucí čaj pochází z Číny, kde nikdo přesně neví, kdy vznikl. Jisté však je, že jeho významné pití počalo někdy v padesátých letech minulého století a u nás se hojně

Záleží na vodě, ze které připravujeme čaj

Jsme zvyklí volit mezi čajem zeleným, černým nebo třeba ovocným. V posledních letech se nabídka rozšířila a tak spíše máme hlavu plnou toho, který čaj si v čajovně nebo prodejně čajů vybrat, abz pro nás byla ta chuť nejlepší. Vždy se také snažíme dodržet postup, dobu louhování. Už víme, že nejlepší teplota pro zalévání čaje je osmdesát

Z darů přírody – Ginkgo biloba – Jinan dvoulaločný

Známá Ginkgo biloba, která dřímá v podvědomí snad všech lidí, žijících v civilizovaném světě, je strom, jinak též zvaný Jinan dvoulaločný, jehož historie je tak dlouhá, jako seznam blahodárných účinků na lidský organismu. Dokonce prý první zmínky o tomto stromu spadají až do prehistorického období a stromu je dnes asi tři sta milion let. Mezitím samozřejmě, jako

Co je to bílý čaj

Lidé rádi pijí zelený čaj, jež považují za nejen lahodný, ale i velice zdraví prospěšný. Navíc obsahuje kofein, který se uvolňuje postupně, takže dodává člověku energii po delší dobu, než stejné množství povzbuzující látky obsažené v kávě. V poslední době však narostla poptávka po čaji bílém, který se získává, stejně jako čaj zelený z rostliny Kamélie čínské. Historie

Darjeeling – nejlepší černé čaje z Indie

Všichni ti, co mají rádi černý čaj, si jistě velice rádi dopřejí šálek výtečného Darjeeling čaj, který znamená to, co Ferrari mezi auty, nebo Tiffany mezi šperky. Zkrátka jde o jeden z nejlepší černých čajů na světě vůbec. Jeho chuť i aroma nejde zaměnit s ničím jiným a lidé na celém světě tento čaj milují. Odkud je