Z darů přírody - Ginkgo biloba - Jinan dvoulaločný

17.05. 2013 • O čajích 2699x

Známá Ginkgo biloba, která dřímá v podvědomí snad všech lidí, žijících v civilizovaném světě, je strom, jinak též zvaný Jinan dvoulaločný, jehož historie je tak dlouhá, jako seznam blahodárných účinků na lidský organismu.Dokonce prý první zmínky o tomto stromu spadají až do prehistorického období a stromu je dnes asi tři sta milion let. Mezitím samozřejmě, jako vše živé a rostoucí na naš [...]

Záleží na vodě, ze které připravujeme čaj

08.05. 2013 • O čajích 2448x

Jsme zvyklí volit mezi čajem zeleným, černým nebo třeba ovocným. V posledních letech se nabídka rozšířila a tak spíše máme hlavu plnou toho, který čaj si v čajovně nebo prodejně čajů vybrat, abz pro nás byla ta chuť nejlepší. Vždy se také snažíme dodržet postup, dobu louhování. Už víme, že nejlepší teplota pro zalévání čaje je osmdesát stupňů celsia a všechno toto bereme na vědomí, stejn [...]

Může rooibos pomoci při nadměrném stresu?

02.05. 2013 • Rooibos 1508x

Na světě existuje už nějaké to století. V Evropě se připravuje už téměř sto let, ale přesto se podvědomí široké veřejnosti dostal až v posledních letech. Řeč je o rooibosu, až zázračném nápoji, který povzbudí mysl, zbystří smysly, ale také příjemně uvolní a uklidní a to vše zcela bez kofeinu.Rooibos zaznamenal skvělých výsledků při celkové únavě, ale i ztráty pozornosti. Hodí se popíjet klidně cel [...]

Co je kvetoucí čaj

28.04. 2013 • O čajích 1692x

Jestliže si chcete vychutnat nejen kvalitní čaj, ale pokochat se i pohledem na krásu přírodního úkazu, je pro vás jako stvořený kvetoucí čaj. Asi nikoho nepřekvapí, že kvetoucí čaj pochází z Číny, kde nikdo přesně neví, kdy vznikl. Jisté však je, že jeho významné pití počalo někdy v padesátých letech minulého století a u nás se hojně rozšířilo teprve nedávno. I tak si však během chvíle z [...]

Jak skladovat rooibos

09.04. 2013 • Rooibos 1474x

Červený čaj, neboli rooibos, je na našem trhu již velice znám. Získal si řadu svých příznivců a jeho obliba i nadále stoupá. Proto není divu, že v českých (a nejen těch) domácnostech se rooibos skladuje a připravuje. Jakmile máte doma nějaké to balení sypaného, nebo porcovaného čaje rooibos, nastává doba, kdy se informovat o tom, jak správně takový čaj, nečaj skladovat. Není na tom sice nic s [...]

Jak vybrat a pečovat o kalabasu

08.04. 2013 • Yerba Maté 1938x

Kdo už párkrát ochutnal pravý nápoj yerba mate z nefalšované kalabasy, nechce již pít jinak. Skutečně ten nejlepší požitek získáte právě díky této vydlabané dýni, se kterou si pravou atmosféru v kruhu nejbližších přítel náramně užijete. Ač se to zdá možná na naše poměry zvláštní, tak se prostě správně yerba mate pije. Díky tykvi má tu správnou chuť i vůni a proto nápoj zcela jinak chutná [...]

Má rooibos pozitivní zdravotní účinky?

06.04. 2013 • Rooibos 1581x

Horský čaj, neboli rooibos pochází z oblasti v jižní Africe, nacházející se asi dvě stě kilometrů severně od Kapského města, v horské oblasti, kde se keři Aspalathus linearit výborně daří. Z tohoto keře se sbírají jehličkové lísky a ty se nadále zpracovávají, suší, aby vznikl produkt, který se zalévá horkou vodou a je výtečný jak pro tělo, tak mysl.Domorodí obyvatelé popíjeli t [...]

Jak na přípravu čaje matcha

18.03. 2013 • Práškový čaj Matcha 1917x

Malebné a kouzelné Japonsko, se svojí kulturou, krajinou, barvami a květy je pro nás, běžné Čechy, Evropany velkou exotikou. Čaj matcha, který již připravovali mniši v buddhistických klášterech již před několika stovkami let, se neustále drží a získává si oblibu i ve světě. Samotný čaj měl po staletí svůj vývoj a také technika zpracování a přípravy jistým způsobem pokročila. Mniči však tento [...]

Je dobrý porcovaný čaj z pytlíku?

16.03. 2013 • O čajích 1828x

V podvědomí většiny lidí tak nějak panuje, že porcovaný čaj ze sáčku není dobrým a kvalitním čajem a jedinou správnou cestou k opravdu brilantnímu čaji, je ten sypaný. Což až zas tak není pravda. Mohou mít čaje kvalitní a výtečné i ze sáčků, a stejně tak mohou být na druhou stranu nedobré čaje sypané. Nejvíce však záleží ani tak ne na druhu a původu čaje, jako jeho samotné přípravě. I te [...]

Pěstování a sklizeň yerba mate

13.03. 2013 • Yerba Maté 1644x

Nejen u nás, ale všude jinde ve světě v posledních letech byl zaznamenán velký zájem o pití nápoje yerba mate. Původní obyvatelé Ameriky, staří indiáni ji pijí již po několik staletí, ale veškeré příznivé účinky na lidský organismus byly rozpoznány teprve nedávno. A i když světové trhy žádají čaj-nečaj yerba mate, stále více, tradiční místa pěstování a sklizně zůstávají po léta nezměněná, ste [...]