O čajích

Pu-erh čaj, po kterém můžete zhubnout

04.07. 2013 • O čajích 1244x

V čínské provincii Yunnan, je rozlehlá plantáž tohoto specifického a rozpoznatelného čaje. Lidé, kteří mají rádi spíše jemné a voňavé čaje, si zde asi moc nepochutnají. Nálev pu-erhu je tmavý, velice tmavý a vzduchem se line taková zatuchlá vůně-nevůně. Toto typické aroma je výsledek zpracování, které podporuje plísně a bakterie, samozřejmě ty dobré, aby takový čaj vytvořili. Obecně platí zás [...]

Jak skladovat čaj a čeho se vyvarovat

14.06. 2013 • O čajích 1354x

I taková poměrně jednoduchá záležitost, jako je skladování čaje má svá určitá pravidla a postupy, která je nutno dodržovat, chceme-li mít neustále stejnou chuť i vůni právě připraveného čaje. Je nutné se tedy naučit dobře čaj jak připravovat a vychutnávat, ale také řádně skladovat.A úplně stejně jako u jiných potravin, i zde platí, že i přes značné rozdíly v množství druhů čaje, existují spol [...]

Z darů přírody - Ginkgo biloba - Jinan dvoulaločný

17.05. 2013 • O čajích 2213x

Známá Ginkgo biloba, která dřímá v podvědomí snad všech lidí, žijících v civilizovaném světě, je strom, jinak též zvaný Jinan dvoulaločný, jehož historie je tak dlouhá, jako seznam blahodárných účinků na lidský organismu.Dokonce prý první zmínky o tomto stromu spadají až do prehistorického období a stromu je dnes asi tři sta milion let. Mezitím samozřejmě, jako vše živé a rostoucí na naš [...]

Záleží na vodě, ze které připravujeme čaj

08.05. 2013 • O čajích 2017x

Jsme zvyklí volit mezi čajem zeleným, černým nebo třeba ovocným. V posledních letech se nabídka rozšířila a tak spíše máme hlavu plnou toho, který čaj si v čajovně nebo prodejně čajů vybrat, abz pro nás byla ta chuť nejlepší. Vždy se také snažíme dodržet postup, dobu louhování. Už víme, že nejlepší teplota pro zalévání čaje je osmdesát stupňů celsia a všechno toto bereme na vědomí, stejn [...]

Co je kvetoucí čaj

28.04. 2013 • O čajích 1327x

Jestliže si chcete vychutnat nejen kvalitní čaj, ale pokochat se i pohledem na krásu přírodního úkazu, je pro vás jako stvořený kvetoucí čaj. Asi nikoho nepřekvapí, že kvetoucí čaj pochází z Číny, kde nikdo přesně neví, kdy vznikl. Jisté však je, že jeho významné pití počalo někdy v padesátých letech minulého století a u nás se hojně rozšířilo teprve nedávno. I tak si však během chvíle z [...]

Je dobrý porcovaný čaj z pytlíku?

16.03. 2013 • O čajích 1408x

V podvědomí většiny lidí tak nějak panuje, že porcovaný čaj ze sáčku není dobrým a kvalitním čajem a jedinou správnou cestou k opravdu brilantnímu čaji, je ten sypaný. Což až zas tak není pravda. Mohou mít čaje kvalitní a výtečné i ze sáčků, a stejně tak mohou být na druhou stranu nedobré čaje sypané. Nejvíce však záleží ani tak ne na druhu a původu čaje, jako jeho samotné přípravě. I te [...]

Co je to bílý čaj

01.01. 2013 • O čajích 2422x

Lidé rádi pijí zelený čaj, jež považují za nejen lahodný, ale i velice zdraví prospěšný. Navíc obsahuje kofein, který se uvolňuje postupně, takže dodává člověku energii po delší dobu, než stejné množství povzbuzující látky obsažené v kávě. V poslední době však narostla poptávka po čaji bílém, který se získává, stejně jako čaj zelený z rostliny Kamélie čínské.Historie bílého čajePití [...]

Darjeeling - nejlepší černé čaje z Indie

01.01. 2013 • O čajích 1357x

Všichni ti, co mají rádi černý čaj, si jistě velice rádi dopřejí šálek výtečného Darjeeling čaj, který znamená to, co Ferrari mezi auty, nebo Tiffany mezi šperky. Zkrátka jde o jeden z nejlepší černých čajů na světě vůbec. Jeho chuť i aroma nejde zaměnit s ničím jiným a lidé na celém světě tento čaj milují. Odkud je darjeelingský čajDarjeeling se pěstuje na jediném místě na světě – v&nbs [...]


[2/2] [Nejnovější]