Znáte dobře zelený čaj?

31.12. 2013 • O čajích 1988x

Historie čaje jako takového se začíná psát mnoho tisíc let zpět, samozřejmě na území dnešní Číny, a jako vůbec nejstarším čajem je právě čaj zelený. Dnes je hodně populární ve své zemi původu, tedy Číně, ale také sousedním Japonsku a Koreji.

U nás se objevil na počátku devadesátých let a už tenkrát si získal poměrně velkou oblibu. Zelený čaj je vhodné pít jak v zimě, tak možná pro některé překvapivě – v létě. Je to tím, že má povzbuzující a ochlazující účinky, takže tělo vnitřně osvěží a v letním parnu se může cítit o mnoho lépe. A nejen to, zelený čaj skvěle posílí tělo i ducha. Vhodné je ho pít pro volnou chvilku, uvolnění, ale i třeba meditaci. Jistou zajímavostí také je, že podporuje komunikaci.

Obsah řady antioxidantů zaručuje pročištění těla zevnitř a dlouhodobým a pravidelným pijanům tak dlouhověkost, mladistvost organismu.

Nedoporučuje se však pít před spaním, protože napomáhá proudění vnitřní energie v těle a tím udržuje tělo v aktivním stavu a člověk pak nemůže dlouho usnout. Je to zejména díky obsahu kofeinu, který se uvolňuje postupně. Tím je zelený čaj také nevhodný pro těhotné ženy, nicméně pro pravidelné pijanky se nic nestane, pokud si pár šálků denně dopřejí.

Historie zeleného čaje

Jako cokoli jiného, i zelený čaj má svoji historii. Před pětitisící lety, za dob čínského císaře Šen-nunga, se začala psát. Tenkrát se začal zelený čaj pěstovat nejen v Číně, ale i Indii a to především pro léčebné účely. Hodně se se zeleným čajem pracovalo právě v lékařství a i dodnes je čaj součástí tradiční čínské medicíny.

Zpracování zeleného čaje

Jakmile se lístky čaje nasbírají, nenásleduje kvašení, neboli fermentace, jak je u čajů zvykem, a to především proto, aby nedocházelo ke ztrátě blahodárných účinků. Naopak v čaji zůstává ta správná chuť i aroma.

Pravý zelený čaj se nedoporučuje příliš dlouho skladovat. Prakticky je určen k okamžité spotřebě. Nejlépe zelený čaj připravíme ze dvou čajových lžiček samotného zeleného čaje, který zalijeme vodou o osmdesáti stupních celsia. Čaj se louhuje minimálně třicet vteřin, až několik minut. Záleží na druhu a také si dobře pamatujeme, že zelený čaj se nesladí. Jedině tak si vychutnáme to správné aroma a vůni.

Známé druhy zeleného čaje

Tai Ping Hon Kui Ji Pin

Poněkud krkolomný název pro nás, běžné Čechy. V překladu znamená - Opičí král z Hou Keng a je to tudíž čínský zelený čaj, který má dlouhé, ploché lístky. Velice dobře rozpoznatelná je jeho ořechová chuť, která se však během mění na mocnější. Vůně divokých orchidejí je pro tento druh čaje typická.

Dong Ting Bi Luo Chun

Čínské zelené čaje mají opravdu velice zvláštní názvy. Tento čaj, v překladu - Jarní zelený říční šnek z pohoří Dong Ting, se sbírá jedině ráno, ještě když je rosa a odpoledne se pak praží a suší. Výsledkem je zelená svěží barva a květinový až ovocný podtón chuti. Tento čaj je výborný, ale také drahý.

Lu An Gua Pian

A do třetice další čínský čaj, jehož lístky se opalují na pánvi, poté pečou na dřevěném uhlí a výsledkem je velice příjemná květinová vůně. V překladu zní název čaje - Melounová semínka z Lu An.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články