Žluté čaje vzácná lahůdka

01.07. 2014 • O čajích 1947x

Znalci čajů jistě už slyšeli o žlutém čaji. A možná ho už také ochutnali. Jenže není to tak snadné, jak se na první pohled zdá. Žlutý čaj se nedá jen tak jednoduše sehnat, protože je nejen dost drahý, ale také vzácný.

Pochází – jak jinak – z Číny a bývá někdy označován jako čaj čínský. Jeho chuť je obecně jemná, protože prochází při zpracování lehkou oxidací, podobně jako bílý, nebo zelený čaj a také působením tepla a dokonce i vlhka.

Po léta byla receptura na přípravu žlutého čaje utajována a v buddhistických klášterech po mnohá léta střežena. Právě zde se první žlutý čaj uvařil a chutná dodnes.

Typickým pro žlutý čaj je jeho zlatožlutá barva nálevu a také jemná, nasládlá chuť, jakoby medových tónů. Pokud chcete takový čaj ochutnat, rozhodně nebude jednoduché ho sehnat. Protože celkové zpracování je poměrně náročná disciplína, výsledný čaj je dost drahý, a proto ho také není tolik.

Jestliže vám tedy, po vaší cestě po Číně, bude nabídnut žlutý čaj, rozhodně neodmítněte. Ba právě naopak. Nejen kvůli jeho jemné, medové chuti a sladkému aroma, ale i pro skvělé účinky na lidský organismus.

Velice dobře žlutý čaj působí na nervovou soustavu. Udržuje bdělost a zahání únavu. Co je vůbec skvělé, že naše tělo, lépe řečeno psychiku, zbavuje vnitřního napětí, stresu i frustrací a navrací přirozený a harmonický klid. Čímž dále působí pozitivně i na trávicí soustavu. Vnitřně pročišťuje a zbavuje tělo možnosti vzniku žaludečních vředů, překyselení žaludku a dalších, běžných problémů s celkovou trávicí soustavou. Výtečný je čaj i pro osoby, která vlivem nemoci, nebo čehokoli jiného ztratili chuť k jídlu.

O skvělých účincích na lidskou psychiku řeč byla, jenže žlutý čaj toho umí ještě mnohem více. Dokonce podporuje odstraňování nadbytečného cholesterolu v krvi a tím snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá předcházet vážných onemocnění srdce a krevního oběhu.

Jak připravit dobrý žlutý čaj

Pokud se nám podařilo pravý žlutý čaj sehnat, anebo jsme jej dostali dárkem, což je vůbec skvělá varianta, pak musíme znát i správný postup přípravy. Abychom nic nepodcenili, vždy je vhodné se dobře informovat a před přípravou si vše potřebné připravit. Drahý a vzácný čaj si zaslouží tu nejlepší přípravu a poté budete oceněni i vy – naprosto skvělý požitkem z chuti.

Na vaření žlutého čaje budeme potřebovat neperlivou, balenou pramenitou nebo filtrovanou vodu a také pozor, důležitá informace – nepoužíváme rychlovarnou konvici. Naopak vytáhneme ze starých, odložených věcí takovou tu klasickou, pískací konvici, a pokud už ji nemáme, zvolíme klasický kovový hrnec.

Je totiž velice důležité, aby se voda vařila právě v kovové nádobě. Jakmile máme vše připravené, nasypeme do šálku jednu čajovou lžičku čaje na jeden a půl deci vody. Zalijeme horkou vodou, jež nesmí mít více než 80 stupňů celsia a doba louhování je tři až pět minut, také podle druhu čaje.

Oblíbené druhy žlutého čaje

Jun Shan Xin Silver Needle – patří mezi deset nejlepších čajů Číny, což je v čajové velmoci opravdu pocta. Suší se na pánvi a následně se balí do papíru. Ten se přikrývá vlhkou tkaninou a nechá zrát. Výsledná chuť je mírně kořeněná.

Meng Ding Huang Ya Yellow Bud – tento čaj má krásný, žlutozelený nálev a zpracovává se podobně jako předchozí. Má květinovou chuť.

Žlutý čaj Ruo Xiang. Zajímavostí je, že se lístky balí do banánového nebo bambusového listu. Má nasládlou chuť.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články