Zlato mezi čaji – žluté a bílé čaje
Zlato mezi čaji – žluté a bílé čaje
Bílý čaj
Velice jemným, až něžným a čistým čajem je čaj, který se na naše evropské trhy dostal poměrně nedávno, i když jeho historie je dlouhatánská. Má opravdu skvělou jemnou chuť a i nosu lahodné aroma. Mimo to obsahuje mnoho antioxidantů, takže je výtečným pomocníkem nejen při běžných, ale i vážných nemocech, ale také hodně potřebný při redukci hmotnosti.
Tělo vnitřně pročišťuje a pravidelné pití omezuje růst tukových buněk. Výtečná zpráva pro všechny, jež touží po zbavení se nadbytečných kil.
Historie bílého čaje
Jak už bylo zmíněno, k nám se dostal bílý čaj poměrně nedávno, ale ve své zemi původu, tedy Číně, se pije již po mnoho staletí. Byl dokonce označován za nápoj císařů a ti jím uctívali nejváženější návštěvy. Za vznik, lépe řečeno objev bílého čaje, se datuje přelom osmého a devátého století.
Pěstování a sběr lístků
Jemnou chuť i aroma dává čajovým lístkům stinná oblast, ve které se pěstují. Lístky se sbírají pouze několik týdnů v roce, ještě před monzunovými dešti a také vždy ráno, než vyjde slunce a také se hlídá, než se otevřou pupeny. Díky stinnému místu je barva lístků světlá. Následně se nechají lístky zvadnout, a suší se na slunci.
Název čaje pochází z vnější podobnosti lístků, kterou jsou hodně světlé také díky bohatému pokrytí bílých chloupků.
Jak připravit bílý čaj
Sběr i sušení lístků ponecháme znalcům. Zaměříme se na zahřátí vody, které nesmí být vyšší, než 80 stupňů celsia a dokonce během pití můžeme vodu i dolévat. Konkrétní doba louhování se řídí podle etikety na obalu.
Oblíbené druhy bílého čaje
Na trhu je mnoho druhů bílého čaje, ty nejlahodnější jsou však: Pai Mu Tan, Snow Buds, Xiao Bai, Narcissus a Bai Hao Yinzhen
Žlutý čaj
Někdy je přezdíván jako polozelený, což může mírně a špatně zavádět k tomu, že jde o čaj méně kvalitní, než právě zelený. A to je velká chyba, protože žlutý čaj je nejen v Číně, ale i všude jinde vysoce ceněný a je vůbec nejdražším čajem.
Má mnoho blahodárných účinků na lidský organismus. Především stimuluje nervovou soustavu, takže tělo zbavuje napětí, stresu, a navozuje klid v duši. Navíc odstraňuje problémy v trávicí soustavě a také podporuje zdravé srdce i cévy. Celkově snižuje vysoký krevní tlak a pomáhá i při redukční dietě.
Historie a tajemství názvu
Nemůže tomu být ani jinak – žlutý čaj pochází z Číny a jeho receptura přípravy byla po dlouhá léta přísně střežena buddhistickými mnichy, kteří jako jediní žlutý čaj připravovali a platili s ním daně svým císařům. Proto je čaji občas přezdíváno „císařský čaj“. Nyní je stále receptura střežena, ale pouze společnostmi, které čaj vyrábí.
Také volba názvu je jistou zajímavostí. I když výsledný nálev většiny druhů žlutého čaje má žlutou a zlatavou barvu, označení „žlutý čaj“ pochází z oblíbené barvy tehdejších císařů.
Jak se přesně čaj vyrábí, není jasné. Avšak ví se, že lístky probíhají lehkou fermentací a uzrávají v papírovém obalu, přeloženy vlhkou tkaninou.
Příprava čaje
Na jednu čajovou lžičku žlutého čaje použijeme jeden a půl deci vody, která nesmí být zahřána na více než osmdesát stupňů. Louhujeme podle návodu, uvedeného na etiketě čaje. Obvykle však tato doba nepřekročí tři minuty a čaj se dá posléze i dolévat.
Mezi oblíbené druhy žlutého čaje patří Hung Tang, často je také poptáván Da Ye Qing a Jushan Yinzhen a v neposlední řadě pak také meng Ding Huang Ya.