Záleží na vodě, ze které připravujeme čaj

08.05. 2013 • O čajích 2017x

Jsme zvyklí volit mezi čajem zeleným, černým nebo třeba ovocným. V posledních letech se nabídka rozšířila a tak spíše máme hlavu plnou toho, který čaj si v čajovně nebo prodejně čajů vybrat, abz pro nás byla ta chuť nejlepší.

Vždy se také snažíme dodržet postup, dobu louhování. Už víme, že nejlepší teplota pro zalévání čaje je osmdesát stupňů celsia a všechno toto bereme na vědomí, stejně jako postupy při servírování a to tak, abychom si užili tu správnou a nezaměnitelnou chuť i aroma.

Jenže kolikrát zapomínáme na jeden velice důležitý prvek, a to, jaká voda je pro čaj vhodná. Ta totiž, aniž se možná nezdá, dokáže dost ovlivnit chuť a vůni čaje. Tak například východní tradice praví, že úplně ta nejlepší voda pro čaj je čerstvá, z horského pramene. To je sice pravda, jenže kvůli šálku čaje se vydat na horskou túru? Zvláště v době, kdy rozhodně nedostatkem vody v našich zeměpisných šířkách netrpíme.

Jaká je tedy na nejlepší? Z kohoutku, nebo balená?

Pokud je PH vyšší než hodnota sedm, je vhodné před samotným vařením vodu přefiltrovat. Dnes už by to neměl být problém. Existuje možnost instalace zvláštního vodního filtru právě do běžných domácností. Vás to bude něco stát, ale poté již vám z kohoutku poteče právě filtrovaná voda s PH menším, než hodnota sedm.

Pakliže má voda dokonce PH vyšší než 8.5, pak se jedná o vodu tvrdou, kde je sice vysoká koncentrace minerálních látek, zejména pak hořčík (vhodný pro naše srdce a cévy), ale naprosto nevhodná pro vaření čaje. Právě díky obsahu těchto látek získává čaj hořkou, nepříjemnou chuť.

V takových případech je nutná, nebo spíše vhodná filtrace. Pokud vám hořký čaj nevadí, ale stejně přicházíte o možnost okusit pravou chuť čaje, za který jste zaplatili nemalé peníze. Pokud však filtr nemáte a nechce se vám pořizovat, zvolte vodu balenou.

Zde samozřejmě také není každá balená voda vhodná. Pokud je minerální, bude výsledný čaj nejen hořký, ale mít železitou chuť, což asi příznivci výtečného a kvalitního zeleného čaje zrovna neocení. Také je možnost zvolit vodu destilovanou, ale ta je zas příliš měkká a uvařený čaj je takový mdlý, bež syté chuti i aroma.

V tomto ohledu jsou nejlepší pramenité vody, a co je vůbec ta nejlepší trefa do černého, je možnost využití vody z vlastní studny. Taková voda je právě ta, která je u nás, pro běžné občany standardně dostupná a výborná.

Jenže nesmíme zapomínat na fakt, že většina lidí žije ve velkých městech a dokonce třetina všech obyvatel naší krásné republiky, žije v panelácích. A zde asi stěží bude mít každý byt vlastní studnu. Proto prostě využívají vodu z kohoutku. Ta je pro čaj lepší, než balená, ale za předpokladu, že je filtrovaná. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články