Využití matchy v kuchyni

Matcha v misce

Matcha je úžasný zelený práškový čaj, které miluje mnoho lidí na celém světě a i u nás se najde řada jeho horkých příznivců. V Japonsku, zemi jeho původu, žije také řada jeho aktivních vyznavačů. Ti je označují tradičně, jako císařský čaj (pozor, neplést si s čajem císařů, což je bílý čaj v Číně), protože se po léta pil právě na císařském dvoře a mezi nejvyšší společenskou vrstvou obyvatelstva. Běžní lidé tak neměli šanci jej ochutnat. To se samozřejmě během let změnilo a dnes už je tento legendární životabudič popíjen s notnou pompou, ale u veškerého obyvatelstva.

Lidé na celém světě jej pijí nejen pro úžasnou schopnou povzbudit tělo i mysl, ale také pro mnoho skvělých a úžasných vlastností, jako je obsah mnoha zdraví prospěšných látek. V současné době se pijani matchy dají obecně rozdělit do dvou skupin  – na milovníky dobrého čaje a v té druhé jsou zas příznivci zdravého života a zdravé stravy.

Pro svoji specifickou chuť a vůni však čaj matche nalezl širokosáhlé uplatnění i v kuchyni. Je součástí mnoha pokrmů a oblíbených desertů. Dá se využít mnoha směry a dokáže precizně okořenit, někdy až fádní jídlo.

Než se však do našich kuchyní matcha dostala, chtělo to mnoho let vývoje. Vše začalo ve dvanáctém století, kdy se blahodárný prášek dostává vůbec poprvé na japonské ostrovy. V tehdejší době se na zelený prášek pohlíželo jako na univerzální všelék, který zázrakem tělo zbaví mnohých neduhů. Nebyl brán jako klasický čaj, protože ani typickým čajem není.

Pro svůj vysoký obsah antioxidantů je matcha neustále považována jako medicína bez vedlejších účinků. Množství, které se v nápoji matcha nachází, je až neuvěřitelné. Skvěle působí a lidský organismus a umí dokonale nastartovat metabolismus, čímž je matcha perfektním doplňkem při redukční dietě. Díky rychlejšímu metabolismu se člověk cítí skvělý, svěží a výkonný. Navíc se těle nezdržují jedovaté látky, což se projeví na celíme zdraví jedince.

V našich zeměpisných šířkách sice neustále spojujeme matchu s popíjením a přípravou čaje, nicméně ona má ve skutečnosti mnohem pestřejší využití, než pouze jako nápoj. V Japonsku je například běžnou součástí každé kuchyně a přidává se do řady oblíbených pokrmů.

Velice oblíbená je zmrzlina, což ocení všichni hlavně v letních pařácích. Ochladí a perfektně také osvěží jak tělo, tak mysl. Nemůže být pro tento způsobe snad lepší zmrzlina. Také ji dodá krásnou, sytě zelenou barvu a pro některé je tudíž velice lákavá i na oko.

Matcha se uplatňuje i v pečení. Japonské kuchařky zaznamenávají mnoho receptů, kde je matcha jednou ze základních surovin. Jsou to různé koláčky k čaji, nebo oblíbené sušenky, a v posledních letech velice milované cupcakeky.

Pro zdravě smýšlející a stravující se obyvatelstvo je pak naprosto jedinečné spojení rozšlehané matchy s bílým jogurtem nebo sýrem cottage. Jako zdravá a vydatná snídaně pro zdravé tělo je naprosto perfektní. Když si ještě navíc do tohoto pokrmu nakrájíte čerstvé ovoce, máte spojení, které výtečně chutná, je ale také vyloženě zdravou bombou pro tělo.

Matcha je oblíbená i na zdobení. Pokud se přidá do tvarohu, ze kterého se následně vyrábí chassecake, hned mu dodá velice zajímavou barvu. Prášek matcha se používá i do dortů, nebo řady jiných desertů. Oblíbené jsou palačinky s matchou a plněné ovocem.

Pokud chcete připravit takový pokrm, kupujte matchu speciálně označenou a určenou na vaření. Díky tomu získáte skvělou chuť i plno skvělých látek do těla.

Reagovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *