Účinnost pití rooibosu při boji s rakovinou

01.01. 2013 • Rooibos 2044x

Je tomu teprve pár let, co byla vydána studie Jihoafrické asociace pro boj s rakovinou, zkratka CANSA. Výzkum trvala asi padesát let a během té doby byla zkoumána souvislost mezi vznikem a rozvojem rakoviny a pitím nápoje rooibos.

Na výzkumu se podílelo mnoho vědců a detailně byly všechny souvislosti s rakovinou a rooibosem propracovány tak, aby se konečně přišlo na to, zda opravdu rooibos může být novým lékem na rakovinu.

Až k tak pozitivním závěrům bohužel všechny studie nepřišly. Rooibos sice nebude zcela vymítat rakovinu, nicméně může v jejím průběhu pomoci ke zdárné léčbě, pakliže je nemoc v raném, nebo mírně pokročilém stádiu, anebo ještě ani nevznikla, dá se jí pravidelným pitím rooibosu předejít.

Jde vůbec o poměrně levný, účinný, ale také lehce dostupný a zcela přírodní prostředek proti takovým zákeřným nemocem, jako jsou běžná nachlazení, ale i jiné akutní, či chronické nemoci, jak lehčího průběhu, tak toho vážnějšího.

Jako prevence rakoviny zaznamenal rooibos vůbec skvělých výsledků, což by mělo povzbudit veškeré obyvatelstvo, aby pravidelné pití rooibose začalo praktikovat.

Ještě o něco lépe, než klasický rooibos, je na tom zelený rooibos, který pochází ze stejného keře, akorát při zpracování nedochází k fermentaci, ale pouze sušení a tak si zelený rooibos ponechává mnoho dalších zdraví prospěšných látek, které například při oxidaci se z rooibosu ztrácí.

Tudíž má zelený rooibos o něco větší potenciál léčby rakoviny i jejímu předcházení. Je dost podobný chuťově i vzhledově zelenému čaji a i když světlo světa spatřil teprve v roce 1995, získal si v mnohých zemí světa velkou oblibu a lidé ho velice rádi vyhledávají. K jeho velké senzaci přispívá, že dokáže velice zřetelně zpomalit růst rakovinných buněk.

Lísky, nebo spíše jehličky keře čajovníku kapského, ze kterého se rooibos vyrábí, obsahují ohromné množství flavonidů, což jsou látky s vysokým antioxidačním, které nejen že ochraňují a podporují správný vývoj buněk tak, aby u nich rakovina nevznikla, ale také silně bojují proti vzniku nepříjemné nemoci Alzheimerovy, také cukrovky a vážných onemocnění srdce i celkového krevního oběhu.

Rozhodně však není možné v případě takových nemocí, spoléhat pouze na popíjení lahodných šálků rooibosu. Ten funguje jako prevence a doplňkový preparát, který pomáhá léčbě, nikoliv nemůže fungovat jako samotná léčba.

A aby byla prevence takových vážných nemocí zažehnána, byla stanovena denní dávka, jejíž účinek je znát. Minimálně pět až šest šálků pravého rooibosu denně je skvělých pro lidský organismus jak na těle, tak v mysli. Člověk bude zdatnější, veselejší. Tato dávka je dostatečná, aby vyprodukovala potřebné množství glutationu, což je samotný antioxidant, zabraňující vzniku a rozvoji této vážné nemoci – rakovině.

Existuje hned několik způsobů, jak dokáže pití rooibosu čelit takovému silnému protivníkovi, jako je rakovina. V první řadě zabraňuje poškození lidské DNA, a tím tak omezuje vznik rakovinných buněk. Obsah látek, jako jsou luteolin, quercentin a orientin jsou tu od toho, aby z těla vylučovaly volné radikály a zabránily tak možnému vzniku rakoviny. Také tu existuje podpora správné funkce jater a rychlejšímu zbavení se toxických látek, které mohou rakovinu zapříčinit. No a nechybí ani zamezení růstu a množení rakovinných buněk.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Rooibos'
Tipy na jiné články