Rooibos - tajemná síla jihoafrického keře

30.06. 2014 • Rooibos 1624x

Domorodci, kteří divoce rostoucí keř objevili a začali jej zpracovávat pro vlastní potřebu, jej nazývali Horským čajem. Bylo to odvozením od místa nálezu, protože Aspalathus linearit, tedy keř, ze kterého se nápoj rooibos zpracovává, se původně nacházel pouze v oblasti jižní Afriky, asi dvě stě kilometrů severně od Kapského města, kde je hornatá krajina, skalnaté pohoří a naprosto panenská příroda.

Do Evropy se dostal čaj pod pojmenováním „červený čaj“ a pij se původně zejména v Holandsku a následně okolních zemích. V zemi svého původu je od počátků svého objevu součástí tradiční jihoafrické domorodé medicíny a tamější lidé mu přikláněli velký důraz a až magické účinky. Ty byly o několik let později, zkoumáním v evropských laboratořích, byly tyto nadpozemské účinky rozluštěny.

Obsah mnoha vitamínu, zejména C a dále pak minerálů, stopových prvků, ale i dalších zdraví prospěšných látek, jako například antioxidantů, zapříčiňuje blahodárné vlivy na lidský organismus. V první řadě je nutné zmínit skvělé účinky na srdce a krevní oběh, kdy pravidelné popíjení rooibosu snižuje vysoký krevní tlak, a uklidňuje srdce. Mimo to je popíjení rooibosu prospěšné pro kůži a vůbec podporuje léčbu jakýchkoli kožních problémů a nemocí.

Velice důležitou informací je, že neobsahuje kofein, ale i tak povzbuzuje tělo. Tím pádem jej můžeme denně vypít neomezené množství a je vhodný jak pro těhotné nebo kojící ženy, také děti a lidé, kteří z jakýchkoli důvodů nemohou nebo nechtějí pít kofeinové nápoje.

Pro zajímavost – ročně se rooibosu vyprodukuje do celého světa celých patnáct tisíc tun již sušeného rooibosu a všechno to stojí v přepočtu rovných pět set miliard korun českých.

Všemu tomu zapříčinil ještě na konci osmnáctého století švédský botanik Carl Thunberg, který o skvělých účincích rooibosu přednášel v Evropě o tom, jak jej v Africe zkoumal. Samotný rooibos objevili původní obyvatelé, tedy křováci, kteří jej považovali za osvěžující nápoj a popíjeli jej prakticky všichni. Zde je od té doby stále velice oblíbeným nápojem a tradičně se pije velice oslazený s trochou mléka, které podtrhne jemnou chuť nápoje.

I přes to, že je rooibos v Evropě známý již více než sto let, největší boom v oblíbenosti, nastal poměrně nedávno. A to jak díky médiím, které se o něm vyjadřují v superlativech, tak díky stoupající tendenci populárního pití čaje. V Německu je rooibos oblíbený již po mnoho let.

Existuje mnoho způsobů, jak se jde připravit šálek dobrého rooibosu a tak i ten základní druh, nedochucený, lze připravit na několik různých způsobů a lze tak ochutnat několik různých rooibosů. Pokud máte s přáteli rádi rooibos, anebo vůbec šálek dobrého čaje, může být pro vás zábava uspořádat degustační večírek, nikterém budete zkoušet různé způsoby, chutě, přísady aj.

Je mnoho i ochucených variant a lidé velice rádi vyhledávají především ty se směsí červeného ovoce, nebo broskví, ale i svěžím citronem. Popíjení rooibosu zbystří smysly, sníží hladinu stresu a uklidní napětí. Člověk tedy snadno usne, pakliže má problém se spaním, ale zad na druhou stranu, pokud potřebuje osvěžit mysl, je tu pro něj rooibos také výtečným řešením. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Rooibos'
Tipy na jiné články