Pu-erh, oxidovaný čaj plné chuti

06.10. 2013 • O čajích 1116x

Čínský čaj, který má svoji specifickou chuť, vůni i aroma. To je pravý pu-erh, nápoj, který je znám svým zvláštním zpracováním a také skvělým účinkům při v boji s nadváhou. Pu-erh pochází z čínské provincie Yunnan a jde o černý čaj, který má dlouholetou historii.

Chuť čaji dodává klima oblasti, kde se pěstuje. Jednak je to vysoká nadmořská výška a také následné zpracování, jehož postup je znám dokonce prý více než sedmnáct set let. Tmavá, až neprůhledná barva nálevu, která silně připomíná běžnou kávu, je pro tento čaj typická.

Výsledná chuť takového nápoje pak záleží na konkrétní přípravě. A to nejen přípravy ve výrobě, ale také při samotném způsobu přípravy před jeho popíjením. Samotný čaj je pak také jako víno. Během let zraje a čím starší, tím lepší. Výsledná chuť staršího čaje je pak mnohem jemnější, což platí přímou úměrou – starší čaj, jemnější chuť.

Jestliže si čaj budeme opravdu vychutnávat, pak pocítíme mírně nasládlou, ale pořád takovou zeminou chuť, někdy až trpkou. Vždy záleží také na druhu čaje.

Pu-erh se sklízí třikrát ročně a to podle typu. Nejznámější Čchun-ťien, se sklízí v půlce dubna, a pozná se na první pohled od jiných, že má na lístcích takové bílé chmýří. Dalším druhem je Er-šuej, jehož sklizeň probíhá v období měsíců července a srpna no a posledním známým druhem je ku-chua, jež se běžně sklízí v měsících září a říjen a nazývá se také jinak tabulkovým čajem.

Zpracován í čaje pu-erh je hodová věda. Po sběru se nechají lístky uvadnout, pak se zahřívají na pánvi, rolují, suší, také zvlhčují a pak zrají a to klidně i pět let.

Z toho všeho pak vzejde několik druhů. Shu, což je velice častý a oblíbený druh, který je typicky tmavý. Dalším druhem je Sheng, jenož obliba prudce stoupá, vzhledem k tomu, že jde o čaj zelený a s takovou ovocnou, mírně medovou chutí. No a posledních druhem čaje je pak bílý čaj, který se lisuje z květů samotného čajovníku. Je poměrně vzácný, a tudíž i drahý.

Ne každému tato specifická chuť čaje sedne. Kdo však čaji přijde na kloub, pak si může gratulovat. Pu-erh je vůbec oblíbený čajem, o čemž svědčí jeho množství produkce na celém světě. Možná je to jeho zvláštní a skvělou chutí, ale také díky dokonale působícím účinkům na lidský organismus. Zbavuje tělo bolestí žaludku, uklidňuje i po těžkém jídle, také pomáhá při běžných nachlazeních, ale také má výborných výsledků jako doplněk léčby při rakovině. V neposlední řadě je pu-erh znám pro svoji schopnost poradit si s nadbytečnými kily a tím, že obsahuje přírodní antibiotika, který ničím tělo nezatěžují, posiluje imunitní systém.

Vůbec samotný proces hubnutí s šálkem pu-erhu nefunguje. Musí se změnit i jídelníček a do programu zařadit pohyb. Důležité však je, že hubnutí podporuje a také urychluje metabolismus.

Pu-erh se připravuje buďto klasicky – zalitím horkou vodou a luhováním 2 – 4 minut, anebo pak se směs spolu s vodou vaří na plotně. Výsledný čaj má mnoho kofeinu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články