Pu-erh čaj, po kterém můžete zhubnout

04.07. 2013 • O čajích 1176x

V čínské provincii Yunnan, je rozlehlá plantáž tohoto specifického a rozpoznatelného čaje. Lidé, kteří mají rádi spíše jemné a voňavé čaje, si zde asi moc nepochutnají. Nálev pu-erhu je tmavý, velice tmavý a vzduchem se line taková zatuchlá vůně-nevůně. Toto typické aroma je výsledek zpracování, které podporuje plísně a bakterie, samozřejmě ty dobré, aby takový čaj vytvořili. Obecně platí zásada, že čím déle čaj zrál, tím je kvalitnější.

Ideální doba zrání čaje je pět let, což mu zaručí takové účinky na lidský organismu, jako všeho všudy žádané hubnutí.

Než se však takový čaj na naše evropské a české trhy dostal, trvalo to nějakou dobu. Dávná historie vzniku a prvních počátcích pití čaje sahá až tři tisíce let před naším letopočtem, kdy v Číně vládly čínské dynastie a čaj se pil pouze na císařských dvorech. Legenda se dokonce vypráví o skladování takového čaje, kdy byl uskladněn s těly mrtvých mnichů. Právě proto se na čaji tvořili vzácné plísně, které čaji dodávaly chuť.

Zajímavostí je celé zpracování čaje pu-erh. Celý průběh je zdlouhavý a má několik fází. Než se opravdu kvalitní a ničím neošizený čaj dostane na náš stůl, od jeho sběru může uběhnou i 5 let.

Nejprve se nasbírané lístky roztřídí a nechají přirozeně zvadnout. Následuje fáze, která se označuje jako zabití zeleně – sha-qing a při ní se lístky zahřívají na speciální pánvi, kde se mění jejich barva na tmavou, mírně našedlou. Poté se lístky rolují a následuje sušení na slunci. Po této fázi, se výsledný produkt nazývá Mao cha, ale zpracování čaje zdaleka nekončí. Potom se lístky napařují, aby nasály vlhkost a byly takové poddajné, protože po této fázi následuje lisování a pak už několikaleté zrání.

Takovýto čaj pu-erh se připravuje poměrně běžnou metodou. Voda se zahřeje na devadesát stupňů a zalijeme jí připravený šálek, ve kterém je jedna až pět šálků, v závislosti na chuti osoby, která čaj bude pít. Luhuje se krátce, dvě až čtyři minuty a pije.

Pokud chceme z čaje dostat ještě více energie, vaříme jej ve vařící vodě, přímo na plotně. Takto získaný čaj bude hořký a obsahovat mnoho kofeinu. Musí se pít ihned po uvaření, horký

Pu-erh rozhodně není ovocnou procházkou a sladkým potěšením, ale tvrdý, tak trochu trpký čaj, takže se nabízí otázka, proč jej vlastně pít. A odpověď je jednoduchá, i když dlouhá – má mnoho perfektních účinků na lidský organismus. Nejenže posiluje imunitní systém, ale významně se podílí na léčbě takových nemocí, jako je vysoký krevní tlak, tím, že odstraňuje cholesterol v cévách. Účinek má i při léčbě cukrovky, nebo rakoviny, ale i běžných nemocí, jako je nachlazení, kašel, rýma. Z hlediska kosmetického má dobré účinky na pleť a nejen že očišťuje tělo zevnitř, ale i zvenčí. Omlazuje pleť a pomáhá při hubnutí. A co je velice podstatné pro mnoho lidí – zmírňuje projevy kocoviny.

Velice často bývá pu-erh vyhledáván právě pro skvělé účinky na hubnutí. Jenže popíjení samotného čaje k úbytku tělesné váhy nestačí. Důležitý je pohyb a strava.

Zajímavostí je, že pu-erh se skladuje zcela jinak, než jiné čaj. Musí dýchat, takže jej neumisťujte do čajových dóz, ale klidně nechte sáček otevřený.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články