Pu-erh, čaj na hubnutí

14.05. 2014 • O čajích 1860x

Pu-erh je tradiční čínský černý čaj, který se sice v podvědomí většiny obyvatel naší malé země dostal teprve nedávno, ale ve své zemi původu se pije již více než dva tisíce let. A to nejen kvůli významné chuti, ale také pro velice příznivým vlivům na lidský organismus.

Puerh jako elixír věčného zdraví?

V čem je pu-erh naprostá jednička a v čem jen tak na něj žádný jiný čaj nemá, je čištění cév, respektive zbavování se nadměrného a škodlivého cholesterolu v krvi. Tím se samozřejmě logicky sníží krevní tlak, ale i tak celkově se krev pročistí, a tím se odstraní pár jiných problémů, jak velice nesnesitelné bolesti hlavy, až silné migrény. Pokud však takový účinek očekáváte ihned po prvním šálku, budete nejspíš zklamaní. Čaj se musí pít pravidelně a nějakou dob, než se účinky dostaví.

Otázkou na čaj často bývá, odkud vzal své jméno. Což není až tak jednoznačné, ale vzhledem k více stejného pojmenování bude historie znít asi následovně – v čínské provincii Jun-nan je město Pu-erh. V této provincii, konkrétně v její jihozápadní části se pak také nachází keře s názvem Pu-erh, jež své jméno získali nejspíš podle nedalekého města, a následně se podle keře pojmenoval stejnojmenně i čaj.

Fermentace - tajemný proces výroby čaje

U čaje pu-erh je nejen zvláštní způsob zpracování, ale zejména pak fermentace, která je jedinečná a neobvyklá. Možná je to právě díky dlouhým, neobvyklým čajovým lístkům, které se však během vývoje přece jen o něco zkrátily. Dnes vypadají jako typické čajové, i když znalci je od ostatních poměrně hraně rozeznají.

Jak tedy probíhá způsob zpracování? Zvláštností, která není u žádných jiných čajů viděna, je tak zvaná dodatečná oxidace, jež probíhá několik dnů, ale i týdnů a dokonce měsíců.

Jakmile se listy sesbírají, roztřídí se podle důležitých pravidel. Následně se napařují, aby se z nich dostalo to nejlepší k povrchu a chuť i vůně byly intenzivnější. Potom se takto zpracované čajové listy slisují.

Všemu však předchází přirozené zvadnutí lístků a po něm zahřátí na speciální pánvi. To je právě ta dodatečná oxidace.

Čajové lístky se suší klasicky na slunci a pak se, díky své délce, rolují.

Pu-erh je černý čaj s netypicky tmavším zbarvením, než je takový ten klasický černý čaj. Dokonce si jej někteří mohou splést s kávou. Čaj se při zpracování lisuje do takových kostek, nebo lépe řečeno – cihliček, které v minulosti dokonce sloužili jako platidlo.

Zemitá chuť puerh čaje

Čaj pu-erh má takovou zemitou, až tlumenou chuť, která závisí na samotné přípravě čaje. V něm je rozhodující nejen množství podaného čaje, ale také délka luhu, ale hlavně – stáří čaje. V tomto ohledu si čaj pu-erh může podat ruku s vínem, protože zde platí, že čím starší, tím kvalitnější, u čaje jde o bohatší chuť. Celková doby výroby takového čaje, než si jej můžeme připravit, trvá asi dva měsíce.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články