Příprava nápoje verba mate

04.05. 2014 • Yerba Maté 2098x

Trvalo roky, dokonce staletí, než se na našich stolech pevně usadil nápoj, čj z Jižní Ameriky, který staří Indiáni nazvali yerba mate. Dnes jsou známy blahodárné účinky na naše tělo i mysl a pití yerby mate získává stále více příznivců. Ve své domovině, státech Jižní Ameriky, jako je Argentina, Paraguay a Uruguay, je dokonce tento nápoj tak tradiční, že je nejoblíbenějším ze všech nápojů, které se tu běžně pijí. Možná právě proto jsou lidé v těchto krajích velice často, ne-li pořád výborně naladěni a žijí i déle.

Pití Yerba mate je rituál, znamenající posezení v kruhu přátel, společenská událost a vůbec tak znamení, že lidé jsou dobrými příteli. Yerba dodává tělo potřebnou energii a skvělou náladu. Dokonce zahání hlad a má řadu zdraví prospěšných vlastností, které udržují tělo v dobré kondici a také i štíhlou linii.

Lístky Cesmíny paraguayské, ze kterých se Yerba mate připravuje, jsou k dostání už i u nás, v běžných čajovnách, dobrých drogeriích a lékárnách. Buď jako sypaný čaj, tedy směs usušených lístků, anebo pak již v nálevových sáčcích. Sáčky jsou fajn, u nás jsme na ně běžně zvyklí, ale pokud si chcete skutečně vychutnat pravou, nefalšovanou yerba mate, můžete sice jet na jih Ameriky, anebo pak zvolit levnější variantu a popit si lístky sušené cesmíny v kvalitní prodejně čajů.

Samozřejmě pro pití nápoje yerba mate již existuje podrobná etiketa servírování i pití, jak pro hostitele, tak jeho hosty, nicméně důležitá je i správná příprava. Bez ní si pravou chuť yerba mate nevychutnáte tolik, i když budete v tom nejlepším kruhu přítel.

Jsou známy takové způsoby přípravy, že si člověk může vybírat ze studeného nápoje, nebo klasického teplého čaje. Jsou i lidé, kteří k přípravě nápoje yerba mate používají kávovar, chtějí si vychutnat kvalitu v podobě našlehaného čaje, něco jako latte. Anebo za studena, přidáním limetky a cukru dosáhnete podobného osvěžujícího nápoje, jako je velmi populární mojito.

My si však chceme yerbu mate vychutnat tak, jak činili staří Indiáni, kteří nazývali tento blahodárně působící čaj jako Nápoj Bohů. Považovali ho za dar od Bohů, konkrétně za poděkování jim. K tomu se váže legenda, a pakliže hodláte své hosty dobrou yerba mate pohostit, klidně si ji nastudujte a u líbivého popíjení ji vyprávějte.

Ale nyní již k samotné přípravě tradiční yerba mate. Bude potřeba mít samozřejmě yerbu mate v sypané formě – samotné sušené lístky cesmíny, dále větší šálek, anebo hrnek vlažené vody, a také nádobu, ideálně konvici s horkou vodou, kde teplota nesmí přesáhnout osmdesát stupňů Celsia a měla by mít minimálně teplotu sedmdesát stupňů Celsia.

Jistěže nápoj yerba mate musíte také z něčeho pít. Proto budete potřebovat hrnek, do kterého dobrou yerbu připravíte, ale úplně tou nejlepší formou přípravy a následné degustace, je pít čaj přímo z určené kalabasy, ke které budete také potřebovat spaciální brčko – bombillu, jež má sítko na konci a tak si nápoj vychutnáte na maximum.

Vše máme připraveno, můžeme tedy začít s přípravou. Jako první vezmeme nádobku, tedy kalabasu, ze které budeme čaj popíjet a zasypeme ji do tří čtvrtin sypanou yerbou mate. Kalabasu nyní protřepeme a to bude naposled, co s ní budeme vůbec tímto způsobem hýbat. Dáváme pozor, aby sypané směsi nebylo méně a ani více, jinak nápoj nebude takový, jaký by měl být.

Protřepáním navíc vznikne jakýsi přirozený filtr, který zabrání, aby se případně bombilla ucpala. Nyní se zaměříme na zmíněnou bombillu a vložíme ji dobniř, do volného místa.

V tuto chvíli můžeme nalévat vodu – nejprve vlažnou, ale opatrně, a všímáme si, jak se voda vsakuje. Až je směs nasáklá, pak dolijeme horkou vodou a to klidně až po okraj. V tuto chvíli je nápoj připravený ke konzumaci. Během pití si horkou vodou čaj doléváme a dáváme pozor, abychom ani bombillou a ani kalabasou nemíchali.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Yerba Maté'
Tipy na jiné články