Podle čeho vybírat kvalitní matchu

Podle čeho vybírat kvalitní matchu

Pryč jsou doby, kdy se sytě zelný, práškový čaj pil pouze v Japonsku. Dneska je matcha oblíbená po celém světě a přiváží se k nám snad ze všech koutů světa. Její jemná chuť, typické aroma a také řada blahodárných účinků na lidský organismus, dovolují, aby její popularita prudce stoupala. I u nás už si pití matchy našlo řadu svých věrných příznivců a ti se pouští už i do takových specialit, jako je servírování výborné matchy podle tradičního japonského způsobu.

Už jsou pryč také ty doby, kdy byla matcha podávána pouze vyšším vrstvám japonské společnosti a pít ji mohli opravdu jen ti vybraní. Dovolit si šálek lahodné matchy mohli jen ti majetní a lidé, kteří měli jistou hodnost. Běžní lidé matchu prostě neochutnali, dnes už je tomu zcela jinak. Pije se všude, ale její kouzlo a důstojnost zůstala. Patří mezi nejdražší čaje na světě a chuť tomu odpovídá.

Pokud i vy chcete dobrou a kvalitní matchu ochutnat a doma si ji sami připravit, je nutné si ji pořídit. Jenže jak se v nabídce prodejců vyznat, když samotných druhů matchy je na celém světě několik desítek? Jedno je jasné – jedno konkrétní doporučení, jak kvalitní matchu poznat neexistuje.

Záleží také na tom, zda je matcha určena pro vaření, nebo samotné pití. Nutno pamatovat na ti, že je-li naším cílem matchu přidávat do desertů, zmrzliny, nebo jiných produktů, je nutno vybírat raději dražší matchu z vyšší třídy. Jinak při tepelné úpravě zhořkne, což se projeví na celkové chuti a rozhodně to není příjemné pochutnání.

Mnoho také prozradí sám prodejce. Ten, který prodává dobrou matchu a sám ji rozumí, obvykle rozděluje jednotlivé druhy na dvě skupiny, a to ty, které jsou vhodné pro vaření a v druhé skupině jsou pouze ty, jež budou skvěle chutnat ušlehané s vodou a na pití.

Dalším faktorem, který vám mnoho o čaji matcha poví, je podle pojmenování. A přitom není nutné rozumět japonštině. Ač je druhů matchy mnoho, pamatujte si dvě základní a důležitá rozlišení. Pokud je na obalu uvedeno „no mukashi“ jde o velice kvalitní matchu, která je určena jak na vaření, tak na přípravu vysoce ceněné matchy, zvané koicha, která je hustá a popíjí ji obvykle několik lidí dohromady.

Jestliže je naopak na obalu uvedené „no shiro“, jde naopak o nižší třídu, vhodnou pro přípravu usuchy, tedy řídkého našlehaného nápoje.

Hodně napoví o samotné kvalitě také barva matchy. Čím je světlejší a spíče do žlutých odstínů, pak je kvalita nižší a prášek by měl být také o něco levnější. Naopak, čím více sytě zelná barva, tím nabývá matcha na kvalitě. Toto je sice osvědčené pravidlo, ale vzhledem k tomu, že barvu při koupi většinou neuvidíme, je celkem bezpředmětné. Otevřený sáček pak ztrácí na kvalitě nápoje.

Reagovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *