Pěstování a sklizeň yerba mate

13.03. 2013 • Yerba Maté 1243x

Nejen u nás, ale všude jinde ve světě v posledních letech byl zaznamenán velký zájem o pití nápoje yerba mate. Původní obyvatelé Ameriky, staří indiáni ji pijí již po několik staletí, ale veškeré příznivé účinky na lidský organismus byly rozpoznány teprve nedávno.

A i když světové trhy žádají čaj-nečaj yerba mate, stále více, tradiční místa pěstování a sklizně zůstávají po léta nezměněná, stejná, jako před několika desítkami let. Důvodem, proč se cesmína nepěstuje i jinde, než na původních místech je to, že jinde na světě se ji tak dobře nedaří. Roste jako divoká rostlina v tropických pralesech, anebo uměle vytvořených plantážích.

Oblast, kde jsou jak plantáže cesmíny, tak prales jejího výskytu, je symbolicky ohraničena řekou Paraguay a Atlantickým oceánem, v místech států Paraguay, Argentina a Brazílie. Odsud všechny čaje s označením yerba mate pochází a jak už bylo zmíněno, soustředí se zde rozlehlé plantáže keřů cesmíny.

Plantáže přitom byly vysazovány až rodinnými podniky, které na počátku dvacátého století a Jižní Americe vznikaly. Do té doby si původní obyvatelstvo připravovalo nápoj yerba mate z cesmíny, který hojně a rostla a roste právě v tropických pralesích.

Každé místo, kde se cesmína pěstuje a následně zpracovává, má svoji specifickou technologii, který zaručuje určitou chuť i aroma. Znalci a pravidelní pijani yerba mate již tak dobře vědí, pro který balíček v prodejně sáhnout, aby získali tu nejlepší chuť i vůni, která jim naprosto vyhovuje.

To, že byly plantáže vysazeny, však neznamená, že by se lístky cesmíny nesbíraly původním způsobem, tedy v pralese. Naopak – v dobrých prodejnách můžeme objevit speciální druhy yerba mate, které pocházejí právě z divoce rostoucích keřů v tropickém pralese.

Podle tradic sběru tedy označujeme výsledný nápoj yerba mate tři možnými visačkami. První je tradiční sběr z pralesa, kde se původní obyvatelstvo brodí hustým pralesem a ručně sbírá lístky do košů. Druhou možností je sběr lístků taktéž z pralesa, ale spíše průmyslovou výrobou, kdy jsou firmou vytyčená místa, kam její zaměstnanci smí a musí přinést lístky pro následné zpracování tak, aby sáček, který se na pulty prodejen dostal, měl i konkrétní označení. Lístky z divoké cesmíny mají velice výjimečnou chuť a tak jsou znalci často vyhledávány.

Samozřejmě největší podíl produkce yerby mate má na svědomí uměle vysázené plantáže, kterých je ponejvíc v Argentině. Zde je i množství podniků a rodinných továren, které se sklizní i produkcí yerba mate živí.

Keře cesmíny jsou vysokého vzrůstu – dokonce až patnáct metrů, ale to pouze v divokém pralese. Na plantážích dorůstá takový keř maximálně osmi metrů. Cesmína kvete bílými květy a plodí bobulovité plody. Než se však může poprvé keř očesat pro následné zpracování lístků od doby svého zasazení, uběhne minimálně pět let.

Sbírají se jak lístky, tak drobné stonky. Lístky dodávají klasickou a typickou vůni, kdežto přítomnost stonků zaručí velice jemnou chuť a příznivé aroma.

Výsledná chuť i aroma nápoje yerba mate přitom závisí na způsobu zpracování, jak se lístky suší, zda probíhá zakouření ohněm, anebo zcela bez něj a také jakým způsobem probíhá blanšírování, což je náhlé zahřátí lístků po velice krátkou dobu a následné jejich zchlazení. Poté lístky zrají i dva roky, než se pomelou a dostanou k nám do obchodů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Yerba Maté'
Tipy na jiné články