Matcha - složení a účinné látky

04.09. 2013 • Práškový čaj Matcha 1235x

Před stovkami let se matcha šířila po východních zemích, jako skvělý a účinný všelék. Nyní, o mnoho let později se šíří zelený prášek matcha po celém světě a se stejným konceptem – také jako všelék bez vedlejších účinků, ale navíc také jaké výtečný zelený čaj, jehož chuť i aroma jsou nezaměnitelné a typické.

Již za dávných dob, které si snad ani neumíme představit, se vědělo, že nejlepší formou, jak získat z rostliny a léčivé byliny to nejlepší, je ji zcela rozdrtit, na hotový prášek, který se poté podává a všechen polyká. Na rozdíl od běžného čaje, kdy necháme lístky vyluhovat a pak je vyhazujeme, zde je polykáme celé, akorát v rozdrcené formě.

Matcha má v sobě mnoho zdraví prospěšných látek s řadou blahodárných účinků. Už od dávných dob se používá pro zahnání horečky i běžných nachlazení, ale také jako dodávka potřebné energie a probuzení těla i mysli k pohybu. Dále matcha umí výborně detoxikovat tělo, takže tím samozřejmě přispívá ke zdravému tělu a posiluje imunitu.

Pité čaje matchy významně podporuje metabolismus, který náramně zrychluje. Což je potřebná funkce při redukční dietě, kdy se tuk rychleji spaluje, tělo rychleji vylučuje a tím pádem se zabavuje toxinů a vzhledem k tomu, že pracuje vše v těle tak, jak má, v těle se nezadržují zbytečné látky a nedochází tak k zánětlivým procesům. Toho všeho jsou uštědřeni lidé, kteří mají rychlý metabolismus. Jsou zdraví, štíhlí a vytrvalí. A díky nápoji matcha můžou mít rychlý metabolismus všichni.

Jak je vůbec možné, že toto všechno matcha umí? Tak hlavní důvod lze spatřovat ve způsobu pěstování, které je odlišné od běžného, jiného způsobu, jakým se všechny ostatní čaje pěstují. Ten hlavní moment nastává tehdy, kdy vyrostou lístky a namísto, aby se dále přirozeně slunily, se zakryjí plachtou tak, že ze slunečního záření k rostlině proniká pouze deset procent světla.

A má to dobrý důvod. Tímto jevem se zamezí fotosyntéze, a chlorofyl, který v listech je a slunečním zářením by se tak vytratil, v listech čajovníku zůstává. A nejenom chlorofyl. Jsou tu přítomny i aminokyseliny a další důležité látky. Dalším zpracováním se lístky usuší a pomelou, až se pak drtí na velice jemný prášek.

Ten už postačí pouze rozmíchat ve vodě, ideálně našlehat a vypít. Všechny důležité a zdraví prospěšné látky v čaji ukryté, tak tělo přijme a zužitkuje ve svůj prospěch. Oproti běžným čajům, které se prostě a jednoduše vyluhují. V listech ukryté zdraví se tak vyhazuje a použije se pouze část. Moc si nepomůžeme, pakliže lístky, nebo sušenou drť budeme pojídat. Tělo potřebuje tuto složku rozmělněnou tak, jak je právě v čaji matcha.

Už se o tom napsalo hodně, že match obsahuje mnoho skvělých látek. Jaké to ale jsou? Tak určitě není zapotřebí opomenout theanin, tedy látku, která dodává nápoji chuť. Také je zde obsažen důležitá tanin a nechybí mnoho vitamínů, z nichž nejsilnější zastoupení má vitamín C a A.

Matcha obsahuje obrovské množství antioxidantů, pro tělo velice důležitých látek a samotný chlorofyl, jež dodává čaji sytě zelenou barvu, ale mimo jiné také čistí krev. Pro obranu těla před škodlivými vlivy tu jsou katechiny, které nejen zbavují tělo špatného cholesterolu, ale umí bojovat i proti rakovině.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Práškový čaj Matcha'
Tipy na jiné články