Je dobrý porcovaný čaj z pytlíku?

16.03. 2013 • O čajích 1408x

V podvědomí většiny lidí tak nějak panuje, že porcovaný čaj ze sáčku není dobrým a kvalitním čajem a jedinou správnou cestou k opravdu brilantnímu čaji, je ten sypaný. Což až zas tak není pravda. Mohou mít čaje kvalitní a výtečné i ze sáčků, a stejně tak mohou být na druhou stranu nedobré čaje sypané. Nejvíce však záleží ani tak ne na druhu a původu čaje, jako jeho samotné přípravě.

I ten nejlepší čaj se může zkazit, pokud jej špatně skladujeme a zalijeme přespříliš horkou vodou, nebo louhování provádíme déle, než je doporučeno. A na obranu k sáčkovým čajům je potřeba ještě sdělit, že například z Japonska se vyváží skvělé a naprosto fenomenální zelené čaje v sáčcích. Vždy je důležitější obsah samotného sáčku, než fakt, jestli je čaj již předem porcovaný, nebo k jeho přípravě bude potřeba použít sítko.

Dost často také kvalitu samotného čaje ovlivňuje materiál, ze kterého je samotný sáček vyroben. Klasický papírový sáček, kterých je na trhu většina u porcovaných čajů, prý chuť samotného čaje dost ovlivňuje a to nedobrým směrem. Chuť voňavého a dobrého čaje je poté značně ovlivněna právě papírovou chutí. Naproti tomu sáčky z hedvábí, kvalitu čaje vůbec neovlivňují, takže člověk si může v klidu vychutnat přesně to, co si koupil.

Jestliže však dodrží správný postup přípravy a kvalitní čaj nezalije odstátou a vařící vodou s tím, že sáček nechá louhovou několik desítek minut. Důležité je také pamatovat na to, že lépe čaj chutná z teplé konvice. Stejně jako talíře, i čajovou konvici, do které budete čaj připravovat, tak předem zahřejte. Čaj se lépe uchová a zvýrazní se chuť. Jednoduché a prosté pravidlo pro výtečnou chuť i pravé aroma.

Dále je nutné pamatovat, že čaj se nikdy nezalévá vroucí vodou. Ideální teplota, tak obecně pro všechny čaje je osmdesát stupňů celsia s tím, že si nemusíte ihned kupovat teploměr a ani drahou varnou konvici se zabudovanou a nastavitelnou teplotou, ale postačí po dovaření nechat vodu odstát jednu minutu a po této době je voda přesně připravena.

Vroucí vodou nejenže zničíte řadu zdraví prospěšných látek, ale také chuť i aroma a tak nedostanete ze svého sáčku to pravé. Nutno je také pamatovat, že nikdy nepřipravujeme čaj z vody odstáté. Co je v konvici, vylijeme a napustíme vodu zcela čerstvou, kterou zahřejeme a poté čaj zalijeme.

Pro dosažení správné chuti čaje je nutné také dodržovat přesnou dobu louhování. Pokud s tím máte problém, pořiďte si minutky, které snadno nastavíte. Jakmile dovrší čas louhování, stačí sáček jednoduše vyndat a vymačkat. Nemá smysl ho ždímat. Víc už z něj nedostanete a to, co mělo být v čaji, již je.

Pokud si do čaje přidáváte citron, med či cukr nebo cokoli jiného, vždy dávejte až poté, co vyndáte z čaje sáček. Jinak se většina chuti ztratí v sáčku a vy jej spolu s ním vyhodíte.

V závěru je nutné ještě připomenout, že nejdůležitější v celé přípravě je teplota vody a dodržená doba louhování. Tak připravíte skutečně ten nejlepší čaj, i když nebude zrovna z té nejlepší série nebo země. Je známo, že většina čajů, která se na našem, českém trhu pohybuje, je ze Srí Lanky a nejsou to zrovna nejlepší čaje. Správnou přípravou si však dobrý šálek můžeme vychutnat.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články