Jaké jsou druhy rooibosu

05.07. 2013 • Rooibos 1104x

Mnoho lidí, aniž by holdovali čaji, zná speciální druh čaje, nebo spíše prý nečeje z jižní Afriky a to druh zvaný rooibos. Málokdo však tuší, že skutečným čajem není. I když zas na druhou stranu – to by pak většina čajů, která se u nás prodává, snesla podobné označení.

Lidé rooibos velice rádi pijí s mlékem i medem, což mu dodává takovou jemnou a příjemnou chuť. A není to náhoda, protože takto se právě pije i v zemi svého původu – v Jihoafrické republice.

Existuje mnoho druhů rooibosu, dělených na černý, červený, zelený a dokonce i rooibos espresso. Tyto jednotlivé druhy mají řadu poddruhů. Rooibos seženete jako earl gray, ovocné rooibosy nebo populární vanilrooibos. Většina nálevů je červené a načervenalé barvy, proto se také rooibosu někdy přezdívá červený čaj.

Zajímavostí je, že ač je rooibosů je mnoho a dělí se na jednotlivé druhy i jakoby poddruhy, tak stejně všechny pochází z jednoho, jediného keře aspalathus linearit, neboli čajovník kapský. Tento keř spadá do čeledi bobovitých a roste hojně v zemi svého původu – v jižní Africe.

Rozdíl pak v jednotlivých druzích, udělá odlišný způsob sušení a další zpracování.

Teprve před pár lety, v roce 1995 se na světě objevila první zelená varianta rooibosu. Ta má být podobná zelenému čaji, jak chuťově, vzhledově (alespoň co se nálevu týče) a pak také tak trochu účinky. Obsahuje mnoho antioxidantů, což znamená, že pravidelné pití zeleného rooibosu tělo zbavuje řady toxickýxh látek a nejenže jej chrání před vznikem a rozvojem mnohých nemocí, ale také významně pročišťuje tělo, čímž pomáhá pleti, pokožce, ale i nehtů a vlasům, aby byly zdravé, krásné, pevné, v případě vlasů lesklé a mnoho dalších skvělých vlastností.

U zelené varianty rooibosu nedochází k fermentaci, neboli kvašení a nasbírané čajové lístky jsou pouze jednoduše sušeny, čímž si právě ponechají řadu těch zdraví prospěšných látek a výsledný čaj pak má velice jemnou, plnou chuť.

Právě díky tomu, že při zpracování nedochází k oxidaci, ponechá si čaj velice intenzivní aroma a také mnoho již zmíněných antioxidačních látek. Ty kromě takových těch běžný „úprav“ lidského těla a zevnějšku, také dokonale působí proti rakovině a to jak proti jejímu vzniku, ale i rozvoji a v případě již probíhající nemoci podporuje pití zeleného rooibosu léčbu.

Pravidelné popíjení rooibosu také ochrání vaše srdce i cévy, čímž výrazně propívá také v prevenci nejen všech kardiovaskulárních nemocí, ale i nemocí nervové soustavy.

V roce 2006, tudíž teprve nedávno, se na světlo světa dostal nejnovější druh rooibosu, který rozpoutal mnoho diskuzí, o co vlastně jde. Protože Rooibos espresso je již dost zvučný název, aby si lidé kladli otázky, co to ten rooibos ve skutečnosti je – čaj, nečaj nebo dokonce káva?

Tento čaj chutná jako káva, ale neobsahuje kofein, což je dobrá varianta pro ty, kteří se touží zbavit závislosti na kávě, nebo nemohou z nějakého důvodu (těhotenství, nemoc) kofein pít, ale nějak se nemohou smířit s tím, že by přišli o nápoj skvělé kávové chuti a výtečnému kávovému aroma.

Namísto kofeinu, rooibos espresso obsahuje vitamín C, a další vitamíny a také mnoho minerálů a stopových prvků jako železo, vápník, draslík, měď a také hořčík. Tím vás v pití rooibosu povzbudí i váš lékař.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Rooibos'
Tipy na jiné články