Jak vybrat kvalitní yerba

03.03. 2013 • Yerba Maté 1111x

Nápoj yerba mate, kterým domorodci, tedy staří indiáni v oblasti Jižní Ameriky přiřkli přezvisko Nápoj Bohů, je velice oblíbeným pitím nejen právě ve svých zemích původu (Paraguay, Uruguay a Argentina), ale i v celém světě. Díky velice pozitivním vlivům na zdraví, ale i tělesnou a duševní kondici, je yerba mate stále více oblíbeným nápojem jak u nás, tak jinde ve světě.

Pokud tedy jednou člověk čaj yerba mate okusí, a chtěl by si stejnou svěží delikatesu, která dodá potřebnou energii, připravit i v domácích podmínkách, stojí před ním otázka, kterou z následujících krabiček, sáčků v prodejně s čaji, si vybrat, abych si vybral tu správnou a kvalitní.

Ona odpověď na tuto otázku je poměrně jednoduchá – žádná kvalitní a nekvalitní yerba neexistuje. Je pouze yerba mate a dělí se podle způsobu mletí a podle regionu, odkud pochází. Je to něco jako poctivé víno – pokud opomeneme takové šílenosti, jako je krabicové víno aj., pak není špatné víno, ale pouze to,, co komu více sedí, podle odrůdy i způsobu přípravy.

Jistou výjimkou při výběru čaje yerba mate je také otázka, zda je to skutečná yerba, nebo pouze částečná náhražka. U nás v ČR jsme zvyklí připravovat čaje již porcované, v nálevových sáčcích, které na náš stůl doputují již hotové z výrobny. Takže proto při výběru tíhne k takto pro nás běžným čajům, než k těm tradičním, sypaným. A hotové nálevové sáčky kolikrát obsahují další složení, jež s yerbou mate nemá mnoho společného a pakliže se zaměříme právě na obsah složení, že jde o poměrně běžný čaj s přídavkem lístků yerby mate. Když nám však čaj vyhovuje, klidně ho pijme, jen musíme počítat s tím, že pravou yerba mate nekonzumujeme.

Když ale vybíráme ve skutečné čajovně, z řady sypaných čajů yerba mate, pak se zaměříme na to, co vyhovuje více naší chuti. Samozřejmě, pokud jsme ještě nic z nabízeného neokusili, prvně vyzkoušíme.

Nabídka v prodejnách a supermarketech je někdy tak bohatá, že ani pravý nefalšovaný indián by si nevěděl, jak správně vybrat.

Existuje dělení yerby mate podle původu, odkud lístky cesmíny jsou, anebo pak podle způsobu sušení a mletí. Důležitou informací při výběru pak může být, zda je yerba mate ochucena ještě dalšími přísadami, nebo je složen jen čistě z lístků cesmíny.

Důležitou informací při výběru je, jakým způsobem probíhalo mletí. Takto je každý sáček s yerbou mate označen buď jako suave nebo despalda.

Suave je způsob hrubého mletí, kdy jsou součástí nápoje i stonky cesmíny, což v mnohých lidech evokuje názor, že tato yerba bude mít také hrubou, tedy silnou a trpkou chuť. Což je právě naopak. Díky obsahu stonků je právě výsledná chuť jemnější. Z větších kusí lístků se také výsledná chuť i aroma louhují v podstatě déle, takže při okamžité konzumaci je nápoj rozhodně jemnější, než v případě označení „despalda“.

Despalda je mletí o poznání jemnější, než suave, ale za to chuť je silnější, stejně jako aroma. Despaldu spíše vyhledávají znalci, pro které je běžná chuť yerby mate již dobře známa, a hledají něco intenzivnějšího. V tu chvíli jim právě yerba mate s označením despalda je tou nejlepší volbou. Pro začínající pijany yerby je tudíž vhodnější naopak zvolit suave.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Yerba Maté'
Tipy na jiné články