Jak vybrat a pečovat o kalabasu

08.04. 2013 • Yerba Maté 1477x

Kdo už párkrát ochutnal pravý nápoj yerba mate z nefalšované kalabasy, nechce již pít jinak. Skutečně ten nejlepší požitek získáte právě díky této vydlabané dýni, se kterou si pravou atmosféru v kruhu nejbližších přítel náramně užijete.

Ač se to zdá možná na naše poměry zvláštní, tak se prostě správně yerba mate pije. Díky tykvi má tu správnou chuť i vůni a proto nápoj zcela jinak chutná právě z kalabasy a jinak z běžné sklenice či hrnku. Není to sice žádné faux pax, ale přece jen to není to pravé. Je to něco podobného, jako když je v zimě nahrazen běžný sníh umělým – dá se na něm lyžovat, ale není to prostě ten pravý sníh.

Ale zpět k nádobce, zvané kalabasa, ze které pili už staří indiáni, ještě před tím, než byla objevena Amerika. Dávno tehdy již kolovaly legendy o rostlině Cesmína paraguayská, ze které právě čajové lístky výtečného nápoje pochází.

Na trhu je možné najít mnoho druhů kalabas. Mimo klasické vydlabané tykve jsou to dřevěné kalabasy, které ale mají spíše charakter symbolický, více je taková kalabasa brána jako suvenýr, než nádobka na čaj yerba mate, protože nejlépe chuti docílíte jedině z pravé vydlabané dýně.

Hotové kalabasy mají také různá zdobení, což je spíš známka estetiky, ale hlavně některé mají i kování, které je od toho, aby prodloužilo životnost tykvové kalabasy. Jsou okovány právě vždy části, jež bývají nejvíce při používání zatěžovány. Taková kalabasa je sice o poznání dražší, ale za to mnohem déle vydrží.

Pokud si takovou kalabasu vybíráte, rozhodně nedejte pouze na vzhled, ale spíše na funkčnost nádobky. Upřednostňujte raději kalabasu s kováním a pak také podle velikosti otvrou.

V tomto ohledu existují dva základní typy kalabas a to s menším otvorem a logicky ty s větším otvorem. Menší otvor je možná hezčí na oko, ale méně praktický, protože déle vysychá a tudíž je tu vyšší riziko vzniku plísní a nepříjemného odéru z nádobky, než u otvoru většího, který je mnohem praktičtější.

Samozřejmostí je, že se o kalabasu musí její majitel dobře starat. Pokud ne, nepomůže ani obrovský a ten největší otvor a ani sebelepší kování.

V první řadě musíme pamatovat, že po použití v kalabase nenecháváme zbytky lístků nápoje yerba mate, ani vodu. Prostě nic a kalabasu ihned po použití řádně vymyjeme a necháme si na tom záležet, žádné ledabylé odbytí. A potom necháme řádně oschnout v teplém prostředí, kde vane čerstvý vzduch. Zde bývají nejčastější chyby majitelů kalabas, že je nenechají dostatečně proschnout, poté uklízí a při následném použití si diví, že jim nápoj nedobře páchne.

Pokud už se vám zdá, že z nádobky cítíte náznak plísně, nebo jiného, nevítaného pachu, postačí kalabasu vyčistit čistým alkoholem a nechat v klidu odstát. Poté samozřejmě vymýt a před dalším použitím zacházet s kalabasou, jako by byla zcela nová, tudíž provedeme proces nálevů nanečisto, kdy necháme v nádobce nápoj yerba mate odstát celý den a to hned dvakrát za sebou. Nádobka tak dostane svoji správnou chuť, lépe řečeno aroma, a dá se již opět používat.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Yerba Maté'
Tipy na jiné články