Jak správně skladovat matchu

14.09. 2013 • Práškový čaj Matcha 1095x

Výtečná nápoj z Japonska, který má nejen řadu skvělých účinků na lidský organismus, je nejen v zemi svého původu velice oblíben, ale nyní už i u nás. Pokud chceme mít naprosto stoprocentní užitek z tohoto skvělého nápoje, je nutné znát nejen správný postup celkové přípravy a mít doba speciální vhodné nádobí, ale také dobře nápoj matcha dobře skladovat.

Naprostým zabijákem kvalitního čaje matcha jsou sluneční paprsky, které den co den na volně otevřenou, nebo v průhledném obalu uzavřenou matchu svítí. Pokud takto máte svůj drahý, zelený prášek uskladněný trvale, je zde jistota, že za nějakou dobu nebude ten blahodárný prášek, který jste si koupili nejen kvůli jeho specifické chuti, ale i pro množství blahodárných účinků.

Podobnou paseku nadělá i seč tmavé místo, ale současně i vlhké místo. To se okamžitě stává ze zdravého nápoje nicotná pochutina, bez svěží aroma i chuti.

A ničím se nepomůžete, budete-li tvrdit, že máte doma snad sto let uchovaný starý čaj, který si občas, asi jednou za pět let uvaříte a necítíte změnu chuti. Jenže to se vám může jen nechat zdát. Vše se mění, a i když jde o suchou směs, přece jen chuť i aroma se časem vytrácí. Každý čaj by se měl do určeného data spotřeby upotřebovat. Má to svůj význam, zvláště, není-li vám jedno, co pijete.

Příjemné svěží aroma i noblesní chuť budou zkrátka ty tam a to ti přesto, dodržíte-li datum spotřeby. Velkými viníky jsou v tomto ohledu zabijáci, jako je vzduch, teplo, světlo, vlhko a také přítomné okolní pachy.

Tak je to se všemi čaji a i výtečná japonská matcha není v tomto ohledu žádnou výjimkou. Ne že by smíchání s vodu tento sytě zelený prášek ztratil na kvalitě, ale setrvávání ve vlhku ho zbaví mnoha důležitých a pro zdraví nezbytných látek.

Nutno také vědět to, že ač jsou lístky sušené a mleté, obsahují ze tří procent vodu. Je to sice nepatrné množství, ale je tam a korodováním tak ztrácí na své hodnotě.

Matcha rozhodně není nejlevnější záležitostí, zvláště, je-li skutečně kvalitní a přímo vyprodukovaná z Japonska. Proto je holý nesmysl, si poměrně hloupým a neomaleným způsobem zcela zničit vše dobré a pít pouze několika procentní nápoj matcha. I když se na první pohled nemusí zdát, že by špatně uskladněný čaj nějak trpěl, znát je to na chuti i vůni a pak se to projeví i na zdraví, nápoj nemá tolik prospěšných složek.

Velkými nepřáteli dobrých a svěžích čajů jsou sluneční paprsky, všudezdejší vzduch, také přílišné teplo, zmíněné vlhko a také plno okolních pachů. Pachy ostatně fungují všude a na všem. Znáte to jistě z mrazáku, pakliže se jahody uloží vedle uzeného masa, hned máte masové jahody.

Čaj nejlépe uskladníte, když jej necháte v původním obalu a pořádně zaděláte tak, aby nepatrný vzdoušek nemohl proniknout dovnitř. Anebo je možno také použít dózu, která však není načichlá jinými pachy, je čistá a suchá. Takové dózy držíme co nejdál od sporáku, kam proudí pára a teplo.

Matcha se může uložit i do mrazáku, což se u jiných čajů nedoporučuje. Nutno však předem vědět, že jakmile ji jednou z mrazáku vyndáme a rozmrazíme, příště už ji nezamrazujeme. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Práškový čaj Matcha'
Tipy na jiné články