Jak skladovat rooibos

09.04. 2013 • Rooibos 1080x

Červený čaj, neboli rooibos, je na našem trhu již velice znám. Získal si řadu svých příznivců a jeho obliba i nadále stoupá. Proto není divu, že v českých (a nejen těch) domácnostech se rooibos skladuje a připravuje. Jakmile máte doma nějaké to balení sypaného, nebo porcovaného čaje rooibos, nastává doba, kdy se informovat o tom, jak správně takový čaj, nečaj skladovat.

Není na tom sice nic složitého, ale řada z nás, z důvodu neznalosti a dřívějších zvyků, prostě na skladování čaje, a to různých druhů, ale i třeba kávy, neklade takový důraz, jaký by měla, aby se nezměnila chuť, ani aroma výsledného nápoje. Stejně tak, jak jsou určitá pravidla o skladování pečiva, masa nebo mléčných výrobků, tak existují jistá pravidla pro skladování rooibosu.

V první řadě je nutno pamatovat na to, že musíme zabezpečit a oddělit náš dobrý rooibos od tepla, vlhka a také kontaminaci se vzduchem a okolními pachy. To je to hlavní, čeho se musíme držet. A i když to možná vypadá složitě, ve své podstatě o nic těžkého nejde.

Pakliže například pijete rooibos denně a v dispozici máte pouze běžné, menší balení, není nutno si s uskladněním dělat až takovou hlavu, nejlépe je jej umístit mezi ostatní čaje, do tmavé spíše nebo šuplíku, kde není přílišné teplo a je dostatečná tma.

Rooibos ve skutečnosti není čajem, ale skladuje se stejně, jako tento blahodárný nápoj. Dávat se musí pozor na plísně, tedy horko a vlhko. To jsou základní pojmy pro uskladnění jakéhokoli čaje i nečaje tak, aby byl stále použitelný a chutnal nám. Špatně zabalený, a nevhodně uskladnění rooibos podléhá časem oxidaci, takže ztrácí mnoho dobrého, ze svého původního aroma i chuti.

Vždy pamatujeme na to, že pro sušené směsi, které chceme ještě někdy v budoucnu použít, se nejlépe hodí suché a tmavé místo, kde není příliš vysoká teplota a nedochází tam ke styku se slunečním zářením. Sluníčko je sice pro život nezbytné, ale pro uchování dobrého čaje zabijácké.

Kvalitním pohlcovačem okolních pachů je právě rooibos. Proto, pokud sáček necháte otevřený v blízkém kontaktu s velice aromatickými potravinami, během poměrně krátké doby tyto pachy pohltí. Ne, že by vyčistil vzduch, ale chuť uvařeného rooibosu bude cítit okolím.

Co lidé často dělají je, že samotný sáček se sypaným rooibosem nechají jen tak, sepnutý sponou, ale ne dostatečně dobře, aby dovnitř nepronikal vzduch spolu s okolními pachy. A ještě, aby bylo dílo dokonáno zcela, umístí jej nad sporák, kde je velká kontaminace s vlhkým vzduchem, párou, která stoupá od vaření. V takovém případě vám rooibos dlouho nevydrží.

Někteří lidé zas přesypávají čaj do čirých, skleněných dóz a umisťují je, z důvodu estetiky, na polici, nebo parapet, kde svítí slunce, čímž je čaj brzy znehodnocen. Dózy jsou sice fajn, ale nejlépe ty plechové, s řádným uzávěrem. A potom i skleněné dózy, ale pouze z tmavého skla. Rozhodně neumisťovat takovou dózu na slunce, ale ideálně do tmavé spíže.

A pokud použijeme dózu, ve které už v minulosti nějaký dobrý čaj byl, předtím ji řádně vymyjeme, pouze horkou vodou, ne saponátem a necháme ji plně vyschnout.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Rooibos'
Tipy na jiné články