Jak servírovat yerba mate

Servírování yerba mate čaje

Nápoj jihoamerických Indiánů, z kmene Guaraní, byl odjakživa považován za životabudič, ale také za čaj, který se pil společně, v jednom kmeni a byl tak symbolem společenství, přátelství.

I dnes se taký rituál, společného popíjení dodržuje a má i jistá pravidla. Obyvatelé jihu Ameriky, zejména pak států Argentiny, Paraguaye a Uruguaye, které jsou domovinou lahodného a oblíbeného nápoje, tato pravidla znají a jsou pro ně stejně běžné, jako pro nás bramborový salát a smažený kapr na Štědrý den (například).

Jenže ani u nás, pokud si v okruhu blízkých přátel chceme lahodný čaj vychutnat, obávat striktních pravidel. Důležité je se cítit dobře a spíše jen mít podvědomí o způsobu podávání a pití tak, abychom si nápoj nadmíru vychutnali a v klidu vychutnali. Pravidla je nutno spíše brát jako seznam doporučení pro lepší atmosféru a perfektní zážitek jak pro hostitele, tak hosty.

Již staří Indiáni brali takové popíjení v kruhu podobně, jako se kouří společná dýmka míru. Je symbolem přátelství, dobrosrdečnosti a pohostinnosti. Už oni nechali vzniknout zvyku kolování kalabasy, tedy nádoby, ze které se yerba maté pije. Ne proto, že jich více neměli (i když i možná proto), ale protože se o svůj zážitek podělili společně. Všichni pili z jedné kalabasy a stejným bombillem, brčkem, kterým se čaj yerba mate pije.

Tím vypracovali pravidla pro přípravu maté, která platí dodnes.

Zajímavostí, pro nás, Čechy, je jistě to, že srkání nejenže zde není zakázáno, je jistým způsobem nařízeno a tím dáváte svému hostiteli najevo svůj dík za pozvání a také za pohoštění výborným nápojem – právě tím, že dopijete až do dna je jasné, že vám chutná. Srkání probíhá právě až na dně.

Hostitel se nazývá cabador a jakmile jsou všichni hostí přítomni, čajový dýchánek může začít. Pije jako první a to do dna. Nejde o to, aby se na něj hosté dívali a záviděli, ale protože první dávka yerba mate bývá poněkud trpká, až hořká a tím, že hostitel pije první, chce ukázat svým hostům, jak moc myslí na jejich blaho a že jim chce dopřát to nejlepší.

Pije se dohromady z jedné kalabasy i bombilly a na stole je připravena horká voda. Lísky yerba mate jsou v nádobě a ihned, jakmile hostitel svoji dávku dopije, dolévá kalabasu právě horkou vodou a podává svým hostům. Je vhodné dodržet pravidlo, že ji podává nejprve hostu, který je mu nejblíže. Jakmile on dopije také, měl by prázdnou kalabasu podat opět hostiteli a ten opět doplní chybějící vodou tak, aby se v pití mohlo pokračovat. Podávání kalabasy by mělo pokračovat v kruhu dokola, nikoho nevynechat.

Společný zážitek by si všichni měli pospolu užít, klidu uvolnit, odbourat stres a načerpat nové síly i pozitivního myšlení. Proto pijí všichni nejen z jedné kalabasy, ale i bombilly. Podobně, jako se kouří dýmka míru – také všichni jednu dohromady.

Při servírování je lepší zvolit menší nádoby – kalabasy, aby všichni byli schopni, bez větších potíží nápoj dopít až do dna.

Reagovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *