Jak se pěstuje zelený čaj pro přípravu matchy

22.05. 2013 • Práškový čaj Matcha 1074x

Ač se čaj matcha pil už dávno ve staré Číně, Japonci toto pití povznesli na pravou úroveň. Díky nich je nápoj matcha jistou ukázkou prestiže a podává se i v té nejvyšší společnosti.

Příprava celého čaje přitom není ponechána náhodě a ihned od prvnách počátků, sazenic, pěstování, ale i sklizně a následného zpracování, je čaji věnování zvláštní pozornost. Taková, jako žádnému jinému čaji na světě a tím pádem se také matcha řadí mezi nejdražší čaje na světě. Proto je již jistou známkou prestiže a kdykoli vám bude čaj matcha nabídnut, nikdy jej neodmítejte. Skutečně stojí za to.

Vše začíná již od sazenic. Protože matcha je výsledkem zpracování čajových lístků z Čajovníku čínského, ostatně jako většina jiných čínských a japonských čajů, aby se stala skutečným pokladem mezi těmi ostatními, skvělými čaji, je brán velevážený ohled na výběr sazenic. Ty prochází zvláštní kontrolou a odborní pěstitelé vybírají ty nejlepší a nejvhodnější sazenice, které zasadí na plantážích a ze kterých se následně zpracuje matcha.

Vůbec celý ten proces zasetí, i péče o keře je zdlouhavým a snad i nekonečným. Pěstitelé mu věnují opravdu tu nejlepší péči a snaží se, aby výsledný nápoj byl tou nejlepší vizitkou jejich celoroční náročné práce. Denně chodí a kontrolují lístky a také vše korigují s aktuálním počasím. První sběr ze zasazeného keře čajovníku probíhá nejdříve až po pěti letech od zasazení.

Během té doby probíhá celková péče o rostlinu, aby dobře prosperovala a dala tak výsledný produkt té nejlepší kvality. Nejvíce plantáží pro výrobu matchy jsou v samotném centru Japonska. Jakmile tedy čajovník dospěje do té správné doby, je možné sklízet. Jenže ne vše probíhá zcela v jednoduché režii.

V první polovině dubna se celé keře zakryjí tak, aby k rostlinám nepronikalo celých devadesát procent světla. Takové překrytí trvá rovných dvacet dnů a vždy tak učiní pěstitel až poté, co zkontroluje, že jsou na čajovníku pučící pupeny.

Tento jev je velice důležitý právě proto, aby bylo zamezeno fotosyntéze a v lístcích čaje stále zůstávalo velké množství chlorofylu, který je v tomto ohledu právě nejdůležitější. Výslednému čaji matcha zas dodává chuť obsažená látka, zvaná theanin.

Sklizeň čajových lístků probíhá po zmíněných dvaceti dnech, vždy začátkem května a podle doby sklizně je pak čaj poznačen. First flush, tedy zcela první sklizeň pak dává vzniknout tomu nejlahodnějšímu a zároveň také nejdražšímu čaji. Nicméně kdo ochutná, ví, že stojí za to.

Lze si povšimnout, že jakmile se lístky zakryjí, při sklizni všechny citelně zeslábnou, jsou tenké, křehké a také užší a delší. Tím se také pozná, že je vhodný čaj na sklizeň. Čajové lístky se pak dlouhým procesem zpracovávají a nejdůležitější moment nastává na samotném konci, kdy se křehké lístky čajovníku melou a dávají tak za vznik skvělému nápoji matcha. Mletí na jemný prášek zanechává v čaji všechny důležité látky a díky rozmělnění se všechny dostanou do těla a jsou tak prospěšné pro lidský organismus.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Práškový čaj Matcha'
Tipy na jiné články