Jak připravit čaj formou čajového obřadu Kung Fu

07.11. 2013 • O čajích 1387x

Mnoho z nás pije čaj běžně, denně a mimo takové to klasické popíjení v kanceláři, či ráno doma ve spěchu, je možno si vychutnat pravou atmosféru při čajovém obřadu, ať už v čajovně, nebo jako hostitel doma.

Co je obřad Kung Fu?

Ano, snad všichni si okamžitě spojí slova Kung Fu s bojovým umění, nicméně význam nemá s konkrétním sportem zas tolik společného. Prakticky jde o um, nebo zručnost. Čajový obřad King Fu, tak ve skutečnosti znamená ten nejvyšší a nejváženější čajový rituál, jaký snad na naší planetě existuje.

A to tu je již více než pět tisíc let, kdy vznikl za dob panování dynastie Ming. Čajový obřad je spojen s mystikem, kouzlem a dokonalý zážitkem plným okamžiků pohody, relaxace a užití si volna v kruhu dobrých přátel, anebo si vytvořit doma pro sebe a svého partnera dokonalou pohodovou atmosféru.

Aby vše bylo opravdu dokonalé a kouzelné, musí mít svůj řád. Je to obraz jakéhosi stylu života. Čajový obřad pořádají i samotné čajovny, pokud si chcete takovou senzaci užít, rozhodně se poptejte, anebo si zkrátka takový obřad Kung Fu sami doma uspořádejte.

Dopředu je však nutné upozornit, že takový rituál není levná záležitost. Budete potřebovat řadu speciálních pomůcek, které se nedají „babickovsky“ nahradit, jinak zaniká správná chuť čaje.

Nutno je mít speciální konvičku, ale také džbán, také sítko. Budete potřebovat i speciální mističky, ze kterých se pije, tak zvané čichačky, a také podložky pod ně, samozřejmě i lžičku, kleštičky, jehlu, násypku no a bude potřeba i samotný čaj a nějakou tu utěrku, protože při tomto obřadu se neustále polévá.

To všechno lze koupit i v hotové soupravě, jenže nutno opět upozornit, že jde o velice drahou záležitost a zda se vyplatí na jedno či dvě sezení, si každý musí zvážit sám. Jestliže však člověk rád pije dobrý čaj a navštěvuje i čajovny, jistě se mu takový dárek bude líbit.

Samotný čajový obřad obsahuje několik částí. Jednotlivé části se pak také konkrétně nazývají. Ta první je „rozehřát konvici a rozžhavit misku“ a mluví za vše. Prostě zahřejeme vodu a tou poté poléváme jak čajovou konvici, tak misky, aby se nejen veškeré nádoby zbavily nečistot, ale především se zahřály.

Další část je označována jako „vážit si dobrého čaje“ a zde se právě obdivují samotné čajové lístky. Jejich vůně, tvar i barva.

„Černý drak vstupuje do paláce“ je označení další části čajového obřadu, kde se konvička naplňuje čajem. Nutno nezapomínat na správnou teplotu vody – 80 stupňů celsia. Tato část pomalu přestupuje v další, která se nazývá „zalévat ze vznášející se konvice“.

V následující části „jarní vítr laská tvář“ se z nápoje odstraňují lístky, aby bylo možné čaj bez problémů pít. Poté ihned přichází „nesmrtelný se dvakrát okoupe“, kdy se z konvice přelévá čaj do mističek. Tento nálev se nepije, vylévá a celý proces se jmenuje „letící mraky, tekoucí řeky“.

Následuje fáze „znovu zaliti jarní pramen“, kdy se mističky opět naplní. Přichází hezky zvaná fáze „drak a Fénix přinášejí štěstí“ a spočívá v umístění čajových mističek dnem vzhůru na speciální podnos. Jakmile se obrátí, dochází k části zvané „kapr se obrací“.

A nakonec je tu „zdvořile ctít vonný čaj“ – hodnotí se barva nálevu, vůně čaje a samozřejmě nesmí chybět ani hodnocení chuti. Nezapomínejme, že se čaj pije třemi doušky – krátký, delší a nejdelší.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články