Jak poznat kvalitní čaj

25.07. 2013 • O čajích 2589x

I když je u nás pití čaje dost běžné, přece jen málokdo dobře ví, jak si správně kvalitní a vskutku dobrý čaj nejen vybrat, ale i připravit. Jsme zvyklí na porcované sáčkové čaje, které jednoduše zalijeme vařící vodou a po chvíli sáček vytahujeme a čaj popíjíme. Na to samozřejmě není nic nějak extra špatného, ale pokud chceme okusit chuť pravého čaje, je nutno proto udělat víc, než si v běžných potravinách koupit krabičku zlevněného čaje.

Naštěstí dnes už i u nás jsou poměrně běžné čajovny a prodejny s kvalitním čajem, kde je vám nabídnuta možnost ochutnat pravý, nefalšovaný kvalitní čaj. Jestliže chcete prokouknout do světa výtečných čajů, je vhodné se nejprve s tradicí i jednotlivými druhy předem seznámit, poznat kulturu a jak se správně připravuje, podává i pije.

A až si budeme takovou podobnou atmosféru vytvořit doma, vyrazíme na nákup dobrého čaje. Pokud možno, vybíráme podle lístků. Tak jedině se pozná kvalita skutečného čaje. Pokud jsou lístky celé, nepoškozené, jedná se o ten nejlepší čaj, kdežto poškozené jsou již méně kvalitní.

Důležitá je také barva jednotlivých lístků. Tak například nejkvalitnější japonský zelený  čaj poznáte podle hodně tmavých, až téměř modrých lístků, anebo pak třeba nejlepší bílý čaj má lístky posety bílými, až stříbřitými jemnými chloupky.

Jakmile máme nakoupeno, známe čaj, který budeme připravovat, tak se držíme podle naučeného postupu přípravy. Každý čaj to má jiné, ale i většiny platí, že zalívání vřelou vodou zabíjí řady zdraví prospěšných látek a naopak podporuje trpkou, až hořkou chuť. Jak přesně čaj zalívat je individuální.

Stejně tak dobu luhování. Nás v tuto chvíli bude více zajímat právě barva luhu. Ta jde nejlépe rozeznat z čistého, bílého šálku, anebo ještě lépe ze skleněného, čirého hrnku z průhledného skla.

Obecně platí, že čím tmavší barva luhu, tím plnější chuť čaje, ale také to nemusí vždy přesně platit. Záleží na složení čaje a také na teplotě vody, kterou se čaj zalévá.

Dost častou otázkou je sediment, který pokud j přítomen, poukazuje na nekvalitní čaj. Alespoň tak bývá tvrzeno. Jenže ne vždy je toto tvrzení pravdivé a ony existují výjimky. Jsou totiž čaje, které mají svůj vlastní sediment, a nemá to nic společného s nekvalitou. V každém případě by na čaji mělo být tato informace opatřena.

No a pokud budeme při čajovém dýchánku dodržovat tradice čínského pití čaje, budeme si vychutnávat nejen tu správnou chuť, ale i aroma dobře uvařeného a naprosto skvělého čaje.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články