Jak nejlépe připravit nápoj z lapacha

01.01. 2013 • Lapacho 1248x

Nabídky lékáren, ale i dalších prodejen s přípravky pro zdraví, se neustále rozšiřují a mezi novinkami v posledních letech jistě byly i přípravky s výtažky z lapacha. Ať už jsou to kapsle, různé extrakty, nebo masti, či ústní sprej, zcela nejlepším přípravkem, ze kterého získáte mnoho potřebných živin a důležitých látek, je samotný a tradiční čaj. Tradiční v Jižní Americe tak moc, že historické prameny dokládají existenci čaje lapacha po několik tisíciletí.

Mravenčí dřevo, jak se lapachu ve své zemi původu přezdívá, a jak mu přezdívali Inkové, je skutečně nejlepší ve formě čaje. I když příbalové letáky u kapslí tvrdí, že v jedné tobolce je tolik výtažků z lapacha, že dávka bohatě stačí na jeden den. Tak i přes to je právě čaj, který dodá všechno potřebné a v té nejlepší možné formě pro lidský organismus.

I laboratoře na celém světě, kde se výzkum lapacha prováděl, jasně potvrdili, že tou nejlepší formou získání důležitých látek z mravenčího dřeva do lidského organismu, je právě formou, kterou užívali již staří Inkové stovky let zpátky – formou popíjení čaje.

Jak takový nápoj nejlépe připravit? Není na tom nic složitého. Pokud máte kousky posekané kůry již doma, dejte do šálku čtyři lžičky lapacha, nebo dvě polévkové lžíce a zalijte přísadu horkou vodou. Poté šálek přikryjte, nejlépe podšálkem a nechte takových patnáct až dvacet minut působit. Následuje přecezení, kdy si musíte dávat dobrý pozor na to, aby ani kousek dřívka v čaji nezůstal. I nepatrný kousíček může v čaji pěkně zhořknout a způsobit nepříjemnou až trpkou chuť.

A k samotné přípravě ještě pár drobností – lepší, než vařit vodu v rychlovarné konvici, je ji zahřát na mírném plameni na plotně a co ještě lépe, na kamnech. Ale i tak běžný postup postačí. Při přípravě si musíme dávat pozor, aby nebylo použito nic z hliníku. Ať hrnce, hrnky, nebo dokonce jakékoli míchátka, nebo lžičky. Všechno to nesmí přijít do kontaktu s lapachem, jinak se řada zdraví prospěšných a důležitých látek zničí. Což je pak velká škoda, pokud k nám lapacho putuje až z daleké Jižní Ameriky a koupíme jej za nemalou částku, tak aby se vše tak obyčejným způsobem zničilo.

Při skladování si zas dáváme pozor na materiál, ze kterého je dóza vyrobena. Rozhodně nejsou vhodné plastové krabičky. Ne že by způsobily nějakou škodu, ale přece jen se lapacho lépe uchovává v klasických nerozových, nebo skleněných čajových dózách. Vydrží tak chuť i vůně. A co je ještě mnohem lepší, je porcelán. Pokud máte součástí čajového servisu právě i porcelánovou dózičku, využijte ji pro uchování skvělého a božského lapacha.

Lapacho se dá pít jak právě dovařené, tedy horké, anebo studené, uchované třeba v lednici. Do hotového čaje si také lidé rádi přidávají různé příměsi. Dlouhou tradici má například med, jež je výtečným dochucovadlem a skvělým doplňkem i ze zdravotního hlediska.

Velice často se také lapacho smíchává s černým čajem nebo ovocným, což krásně podtrhne chuť pravého lapacha. Dá se experimentovat i z jiných hledisek. Lidí si přidávají rádi citron, dokonce i kousky různého ovoce, dále různé příchutě a sirupy a experimentují, jak jen to jde. Lapacho se tak dá připravit na stovky, možná i tisíce způsobů.

A na závěr recept, jak lapacho rádi připravují v Brazílii. Kromě tedy té tradiční formy, je možno si lapacho připravit zcela jinak. Namísto vody se lapacho zalije horkým bílým vínem. Až se vyluhuje, zalije se lapacho pomerančovým džusem. Skvělý tip. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Lapacho'
Tipy na jiné články