Darjeeling - nejlepší černé čaje z Indie

01.01. 2013 • O čajích 1332x

Všichni ti, co mají rádi černý čaj, si jistě velice rádi dopřejí šálek výtečného Darjeeling čaj, který znamená to, co Ferrari mezi auty, nebo Tiffany mezi šperky. Zkrátka jde o jeden z nejlepší černých čajů na světě vůbec. Jeho chuť i aroma nejde zaměnit s ničím jiným a lidé na celém světě tento čaj milují.

Odkud je darjeelingský čaj

Darjeeling se pěstuje na jediném místě na světě – v podhůří Himalájí, na hranicích států Nepál a Indie, kde je nížina, která přechází ve strmý horský terén. Oblast je známá jako západní Bengálsko a na padesáti tisících akrech půdy se zde nachází obrovské množství čajových zahrad. Z tohoto kvanta se sklidí ročně více než deset miliónů kilogramů kvalitního, pravého čaje.

Jak čaj Darjeeling vychutnat co nejlépe

Ve spojených státech amerických je tento druh čaje dokonce považován za nejoblíbenější a vůbec celkově ve světě je pro svoji lahodnou chuť vysoce ceněn. Nejlépe se vychutná bez ničeho, zcela samotný. Přidaný cukr, citron, nebo cokoli jiného jeho chuť mírně otupí, což je při jeho náramné kvalitě zbytečná škoda.

Jak se čaj sklízí

Běžná sklizeň čaje probíhá v celkově čtyřech etapách a podle toho je pak výsledná chuť čaje znát.

Čerstvý, jarní čaj

Na jaro, zcela první sklizeň se nazývá First Flush a probíhá zhruba od konce února, přes celý březen a dále podle počasí až do poloviny dubna. Čaj z této sklizně má zlatavou, někdy mírně nazelenalou barvu s příjemnou květnatou vůní a s nádechem ovocné chuti. Má velice povzbuzující účinek a znalci jej hodnotí jako lehký, energický čaj pro povzbuzení nejen těla, ale i mysli. Konzumenti jsou prý poté velice pozitivně naladěni.

Lahodný aromatický čaj

Od konce dubna, ale nejčastěji až v květnu do začátku období monzunových dešťů, probíhá druhá fáze sklizně, tak zvaný Second Flush a čaj z tohoto období má nasládnou chuť, silnější aroma, které má speciální název – muskatelové. Cena tohoto čaje je pak oproti té první, jarní sklizni výrazně vyšší, ale nezměnitelné aroma za to opravdu stojí.

Kvantita více než kvalita

V době monzunových dešťů je z čajových lístků chuť i aroma částečně vytráceno, takže čaj v období této sklizně je méně kvalitní, bez výraznější chutě. Je spíše hrubý, silný, jako takový běžný černý čaj a obvykle se dále přidává do běžných čajových směsí při průmyslovém zpracování. Na druhou stranu zas v tomto období čaj rychle roste, takže je ho mnoho.

Nejlepší čaj

A posledním sklizňovým obdobím je ta podzimní. Z celkové produkce čaje Darjeeling na světě, pochází z tohoto sklizňového období pouhých pět až deset procent veškeré produkce, ale za to je tento čaj nejen velice drahý, ale i kvalitní. Má naprosto jedinečnou chuť a lidé, kteří si rádi vychutnají šálek dobrého čaje si jej vysoce cení. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články