Čajová etiketa – jak na pití čaje

13.08. 2013 • O čajích 3022x

Abychom si opravdově vychutnali pravý, dobrý čaj, musíme dodržovat jistá pravidla, zvaná jako etiketa pití čaje, která při správném postupu dává čajovému rituálu tu správnou atmosféru.

Stejně tak, jako existují dopravní přestupky, jsou i hrubé přestupky v etiketě pití čaje. V druhém u jmenovaných sice nebudete platit pokutu, ale od milovníků pití čaje si zrovna nevysloužíte dobré jméno. Nutné je pití čaje vnímat jako důležitou společenskou událost, posezení s nejlepšími přáteli, kteří si nejen navzájem vychutnají dobrý čaj, ale i příjemně pobaví.

Pokud se rozhodnu pořádat čajový dýchánek, musím si uvědomit, že pro své hosty je nutno připravit minimálně tři druhy čaje, samozřejmostí je počítat s tím, že lidé rádi pijí jak dobrý zelený čaj, také hodně často kvalitní černý čaj a nesmí chybět ani bylinkový, protože ne každý může anebo si rád dá kofeinový nápoj. V poslední době se rozmohlo pití i lahodného bílého čaje, takže vhodné je mít konvic s čajem více, zvláště pak v případě většího počtu hostů.

Není nutno sedět na podlaze, ale pokud máte teplý koberec a vaše návštěva pro to bude připravena, tudíž zvolí i vhodné oblečení, klidně je posaďte právě na podlahu. Nesmíte zapomenout na polštáře, vhodné jsou i svíčky a tlumené světlo lampy i relaxační hudba jako kulisa. Jenže klidně postačí i velice příjemné posezení s přáteli u stolu tak, jak jste při návštěvě zvyklí.

Čajové nádobí

Pro pravý čajový rituál musíte mít i dostatečné množství čajového nádobí. To znamená čajové konvice, ve kterých se bude čaj podávat, ale i vhodné šálky. Velké hrnky nejsou to pravé a poněkud slavnostní rituál pití čaje zničí. Šálky před podáváním čaje ohřejte v horké vodě a osušte – musí být teplé a suché. Konvice podávejte hostům již zbaveny čajových sáčků i lístků a samotné čaje připraveny podle vlastního návodu.

Také nutno počítat s tím, že si čaje nalévají sami hosté, a ti si oblíbený čaj mohou nalít i vícekrát. Proto v konvici musí být takové množství čaje, aby pokrylo poptávku všech hostů. V čajové etiketě to znamená na každou osobu počítat s třemi šálky u každého čaje. Je tudíž jasné, že pro desítky známých tento rituál dělat nebudete, stěží byste objevili tak velké konvice čaje.

I host samozřejmě musí zachovat jistou etiketu stolování. Ta u nás vychází ne z asijského, ale logicky – evropského zvyku a těmi prvními, kdo si čaj s příjemnou atmosférou dokázal vychutnat, byli Britové. Naše pití čaje tudíž vychází právě z britské tradice pití čaje.

Důležité pamatovat, že při pití čaje je pozorování ostatních osob u čaje přes šálek jako hrubý přestupek. Při samotném pití tudíž zavřete oči anebo se dívejte jakoby do dna šálku. Velice nevhodným gestem je i zdvižený malíček při držení šálku. Mějte jej stejně jako jiné prsty, anebo držte šálek v dlani. No a posledním důležitým pravidlem je nedávat si do jednoho čaje spolu s sebou mléko a citron. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'O čajích'
Tipy na jiné články